Znacku_Regionalni_potravina_Libereckeho_kraje_ziskalo_nove_9_vyrobku_mediumCelkem 9 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Libereckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2016. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 93 produktů od 27 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, silné zastoupení bylo v kategoriích Masné výrobky tepelně opracované, Sýry včetně tvarohu a Alkoholické a nealkoholické nápoje.

Výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

K  udělení značky Regionální potravina Libereckého kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

DEBRECÍNKA

KAREL KLOUČEK ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

JELENÍ KLOBÁSA

FOLDA, s.r.o.

3.

Sýry včetně tvarohu

BIO OVČÍ TVAROH TUČNÝ

Mgr. Jana Rosenbaumová

4.

Mléčné výrobky ostatní

FILOUNSKÉ BIO PODMÁSLÍ KYSANÉ

Martin Šourek

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

CELOZRNNÝ KOLÁČ SE SEZÓNNÍM OVOCEM

Koláčkova pekárna s.r.o.

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

MIKULŮV MRAK

Mikula Turnov, s.r.o.

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

SVĚTOBĚŽNÍK JC CIMRMANŮV 12° SVĚTLÝ LEŽÁK

Pivovar Příchovice s.r.o.

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

ČESKÝ ČESNEK Z PODKRKONOŠÍ

Jan Hradecký

9.

Ostatní

OVOCNÝ SORBET LEDA OSTRUŽINA

David Stárek

 

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Každoročně se mohou producenti ucházet i o titul Výrobek Libereckého kraje roku z odvětví zemědělství – potravinářství, letos bude vyhlášen již jeho 13. ročník. V květnu bude soutěž vyhlášena a zájemci budou mít šanci své výrobky přihlašovat, jejich zhodnocení provede odborná porota v červnu a v rámci Krajských Dožínek 2016 budou oznámeny výsledky. „Za dobu existence soutěže známé i pod zkráceným názvem Výrobek roku Libereckého kraje o titul soutěžilo už téměř 400 regionálních výrobků, což svědčí o velké zájmu. Očekáváme, že i letos se bude o udělení titulu ucházet hodně výrobců a tímto všechny k přihlášení vyzýváme,“ dodal Josef Jadrný, náměstek hejtmana pověřený řízením resortu životního prostředí a zemědělství.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
485226302 / 732765215

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest