kotata1Každý rok žádá desítka rodičů dvouletých dětí o jejich umístění do školky. Letos mají šanci, a to díky Koťatům.

S novinkou, která může pomoci rodičům nejmenších dětí vrátit se dříve z rodičovské dovolené do zaměstnání, přichází od září Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská škola Frýdlant. Je jí dětská skupina Koťata, která bude přijímat k předškolnímu vzdělávání děti už od jednoho roku. Kapacita dětské skupiny je 12 míst.

Už teď je skoro naplněna, rodiče ale stále mohou o místo požádat. Šance na umístění tu je.

„Zájem je, prakticky už zbývá jedno volné místo. To ale neznamená, že další rodiče nemohou přihlášku podat. Někteří rodiče hlásí dítě jen na dva dny v týdnu nebo jen na půldenní hlídání,” podotýká Dunajčíková. Školné bude 700 Kč měsíčně, plus náklady na stravu.

Za stravné na celý den zaplatíte 34 korun, u polodenní stravy pak 27 korun. Proovzní doba je stanovena na 7-16hodin s tím, že se dá v návaznosti na požadavky rodičů upravit.

Rodiče, převážně matky, tak mají možnost zapojit se rychleji zpět do pracovního režimu. Vzniká tak větší šanci, že si udrží své zaměstnání, i když se rozhodnou založit rodinu.

„Vyhovíme tak i tlaku rodičů, kteří si chtějí uchovat práci a chtějí do ní co nejdříve nastoupit. To je na Frýdlantsku klíčová věc. Nezaměstnanost je tu vysoká, každý, kdo práci má, si ji chce uchovat. A chápu, že jsou rodiče, kteří i z ekonomických důvodů potřebují, aby mohli umístit děti do školky co nejdříve,” komentuje situaci starosta města,  Dan Ramzer.

Dětská skupina začne ve Frýdlantu fungovat 1. září 2016, přihlášky lze ale podávat už od začátku dubna. K nalezení jsou na webové stránce školy www.zsazusfrydlant.cz. O 12 dětí ve věku 1 rok až 5 let se budou starat dvě učitelky mateřské školy a dvě chůvy. Provozní doba bude přizpůsobena požadavkům rodičů.

kotataDětská skupina Koťata nabídne vzdělávání dětí hravou formou a opírat se bude o prvky Montessori. „V současné době procházejí učitelky řadou školení, kde si osvojují základy Montessori metody a učí se prakticky pracovat s pomůckami. Na základě jejich zkušeností ze školení i konzultací z jiných Montessori školek pak dovybavíme prostory dětské skupiny speciálními pomůckami,“ podotýká ředitelka Věra Dunajčíková.
Prvky Montessori by posléze chtěla zařadit i do výuky dětí na prvním stupni jedné ze tří základních škol ve Frýdlantu.

Kromě toho pak vznik dětské skupiny umožní zachovat v letech 2011 a 2012 rekonstruované oddělení mateřské školy v prostorách Základní školy v Bělíkově ulici. „Všichni si ještě pamatujeme, jak nedávno populační křivka díky silným ročníkům rostla a dětí do školek bylo tolik, že se otevíraly nové třídy. Dnes ale počet narozených dětí klesá a oddělení, které vzniklo v nové budově ZŠ Bělíkova rekonstrukcí dílen, hrozilo uzavření. Jsem proto velmi rád, že poskytne krásné zázemí dětské skupině, a tím se ho podaří udržet,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

 

Pin It on Pinterest