Plné ruce práce mají v těchto dnech žáci z extratřídy 8.E. Po skvěle zvládnuté přednášce o bombardování Frýdlantu 8. 5. 1945 a přípravě pietního místa s památníkem, který se k této události váže, je čeká v neděli 8. 5. jeho slavnostní odhalení. Než se na něj vydáte, určitě si přijďte o bombardování Frýdlantu přečíst do prvního patra radnice, kde stojí dětmi vytvořená malá výstava plná informací a fotek.

V pondělí 25. dubna 2016 realizovaly děti z extra třídy 8. E, organizované při ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant, jeden ze dvou výstupů jejich projektu „Pomník obětem bombardování“. Od 16 hodin prezentovaly v obřadní síni radnice přednášku pro veřejnost nazvanou Bombardování Frýdlantu 8. 5. 1945. Obsah přednášky sestavený z dostupné literatury, archívního materiálu Městského muzea Frýdlant i záznamů vzpomínek pamětníků měl dvě části. V první žáci shrnuli vývoj na Frýdlantsku v období po Mnichovské konferenci 1938, v druhé pak seznámili posluchače z řad rodičů, učitelů i pamětníků s okolnostmi samotného bombardování Frýdlantu v poslední den války. Své povídání doprovodili prezentací fotografií, historických pohlednic i plánů k tématu.

bombardování6Ti, kteří přednášku zmeškali, nemusí zoufat. To podstatné z povídání, texty i fotografie, jsou jako malá výstava k dispozici v 1. patře radnice. Zde se čtenář dočte hlavní fakta o bombardování Frýdlantu, s překvapením zjistí, kolik míst bylo bombami zasaženo, jaká jména k této události uvádí Hřbitovní kniha Frýdlantu a dozví se i něco o domě koňského řeznictví, které stálo původně v prostoru křižovatky ulic Kodešova a U Potoka a v jehož ruinách našlo po zásahu bomby smrt minimálně 21 lidí. Hřbitovní kniha, zajímavý archívní materiál uložený v muzeu, byla k dispozici pro nahlédnutí posluchačům v síni a vzbuzovala velký zájem.

Druhým a hlavním výstupem projektu žáků 8. E je realizace samotného pietního místa v blízkosti prostoru, kde stálo koňské řeznictví v ulici U Potoka. Zde v neděli 24. dubna 2016 děti ukotvily dvě lavičky, informační tabuli (okolní chodce seznámí s fakty osudného dne) a za pomoci místního kameníka p. Lukašáka i žulový kámen – pomník věnovaný všem obětem tohoto dne. Lavičky i informační tabuli vyráběli žáci sami pod dohledem a vedením pana Jana Havla ml. v jeho truhlárně po několik víkendů a spolu s ním také instalovali.

Pietní místo, které bude oficiálně odhaleno v den výročí – 8. května 2016 v 10 hodin dopoledne – čekají ještě v následujících dnech dokončovací úpravy, vydláždění prostoru okolo pomníku, ochranný nátěr laviček i vlepení textu do informační tabule.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest