LIBEREC – Liberečané si mohou oddechnout, kriminalisté dopadli “fantoma”, který v nočních dobách vykrádal v krajském městě vozidla. Napáchal škody přes 400 tisíc korun.

Uplynulé dva měsíce zaměstnával liberecké policisty a kriminalisty neznámý zloděj, který v nočních hodinách vykrádal vozidla zejména v centru Liberce. Nezaměřoval se na žádné konkrétní značky, ale jak sám uvedl, často si vybíral vozidla, kde jej zlákaly odložené věci na sedadlech či u palubních přístrojových desek.  I přes častá varování ze strany Policie ČR si přesto mnohdy lidé pletou interiér vozidel s výkladní skříní. Pak je však čeká nemilé překvapení. Zloději kvůli pár „drobným“ způsobí často velké škody na poškozeném vozidle a s tím i nepříjemnosti spojené s opravou vozidla, což ve svých výpovědích pachatel sám potvrdil. V mnoha případech odcházel pouze s drobnostmi, či úplně s prázdnou.

Liberečtí kriminalisté již vědí, kdo je záhadným „fantomem“, který během pouhých dvou měsíců vykradl přes padesát vozidel a napáchal tak škody za téměř 440 tisíc korun.  Je jím 38letý Liberečan, který má za sebou bohatou trestní minulost. Za majetkovou trestnou činnost byl již soudně trestán. Teprve dva měsíce byl na svobodě poté, co si ve vězení odpykával roční trest odnětí svobody. Jak je vidět, pobyt za mřížemi na něj zřejmě neměl žádný výchovný účinek. Po propuštění z vězení na konci uplynulého roku byl zaměstnán pouhých 14 dní u jedné liberecké pracovní agentury a od té doby byl bez zaměstnání, veden v evidenci uchazečů o zaměstnání na Úřadu práce. Žil pouze z dávek hmotné nouze, což byl jeho jediný měsíční příjem. Muž je také pravidelným uživatelem pervitinu a tímto způsobem si zároveň obstarával peníze na tyto dávky.

5

Vozidla vykrádal v období od 28. února do 26. dubna 2016 na různých místech centra Liberce a dále také ve Stráži nad Nisou a ve Vratislavicích nad Nisou. Kromě toho, že se vloupal do vozidel zaparkovaných na ulicích, v mnoha případech jeho drzost neznala mezí a vnikal lidem i do vozidel zaparkovaných ve dvorech a zahradách u domů. Způsob, jakým se do vozidel dostával, byl zpravidla ve všech případech podobný. Rozbíjel některé z okének, jen výjimečně překonal zámek dveří. V jednom případě se vloupal i do objektu jedné soukromé liberecké firmy. Z vozidel si bral většinou věci, které se daly zpeněžit. Často z vozidel mizely navigace, autorádia, brašny s notebooky, elektrické nářadí, fotoaparáty, v jednom případě videokamera, kytara, ale také oblečení, osobní doklady i doklady k vozidlům, sluneční brýle a mnohdy to byly jen drobnosti – drobné mince, tašky s písemnostmi, klíče. V jednom případě přišli majitelé o dětskou autosedačku. Bezcenné věci pachatel většinou pohodil někde v okolí krádeže, jak ve své výpovědi sám uvedl, oblečení někdy rozdal na ulici jiným lidem, cennější věci prodal nebo vyměnil za jiné věci. Často jej zlákaly byť jen drobné mince položené v prostoru vedle ruční brzdy.

Některé z odcizených věci se kriminalistům podařilo zajistit. Jednalo se o některá autorádia, elektrické nářadí, batohy, oblečení a obuv, sadu nožů, fotoaparát a jiné drobné věci. Tyto věci se vrátily zpět ke svým majitelům.

Kriminalisté odvedli v tomto případě velmi dobrou práci. Díky jejich vynikající a intenzivní operativní činnosti a také výborné místní a osobní znalosti se jim podařilo v celkem krátké době pachatele dopadnout. Jednalo se o pachatele, který nezahálel a zpravidla nezůstával u jednoho vozidla, vždy jich vykradl více. Za víkend to byla i desítka vozidel. V práci kriminalistům napomohly i zajištěné stopy z místa činů.

2

V těchto dnech proti 38letému muži zahájili trestní stíhání pro přečin „krádeže“ , přečin krádeže dílem ve stádiu pokusu a přečin „poškození cizí věci „, za kterému nyní hrozí s ohledem na jeho trestní minulost a na způsobenou škodu až pětileté vězení.

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování podal podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby, a to zejména z důvodu, že by mohl v páchání trestné činnosti dále pokračovat. Tento návrh soudce akceptoval a muž skončil ve vazební věznici, kde bude dále čekat na verdikt soudu.

Statistika:
V uplynulém roce jsme na území Libereckého kraje evidovali celkem 517 případůkrádeží věcí z vozidel, kdy  73 z nich se podařilo policistům objasnit. V letošním roce od začátku roku do konce března jsme v Libereckém kraji řešili celkem 87 těchto případů a  6 z nich bylo objasněno.
Zdroj: KŘP LK

Pin It on Pinterest