Již pár týdnů zbývá všem, kteří rádi fotí Jizerké hory, na to, aby se přihlásili do fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky. Uzávěrka je v pátek 3.6.2016 a každý může poslat až čtyři snímky s tématikou Jizerkých hor do již tradiční a populární soutěže. Fotografie musí zaslat emailem i v papírové podobě a podrobnosti si může každý přečíst na internetových stránkách www.jizerky.ecn.cz. Následně zasedne odborná porota, které vybere přibližně 40 snímků, které se objeví na putovní výstavě. A 13 nejlepších fotografií pak bude mít své místo ve stále oblíbenějším kalendáři Zaostřeno na Jizerky. „Největší nápor došlých fotek očekávám opět těšně před uzávěrkou, ale již nyní se scházejí nádherné snímky Jizerkých hor nejen od českých, ale i zahraničních autorů. Vážím si všech, kteří jsou ochotni se i s dalšími podělit o své pohledy na toto krásné pohoří a zprostředkovat jim tak často i netradiční pohled na jinak známá místa,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor, která fotografickou soutěž pořádá.

Vodní harfa, autor Peter Mayer

Jedná se již o šestý ročník soutěže, do které za její historii dorazilo již přes 800 fotografií a jen v minulém ročníku se jí zúčastnilo 59 autorů s 216 snímky. Kalendářů Zaostřeno na Jizerky, které jsou hlavním výstupem celé soutěže, se od počátku vydalo již na 5 500 kusů. U veřejnosti je stále oblíbenější a nejen loňský náklad byl rozebrán prakticky do posledního. Krom krásných pohledů na Jizerské hory přináší i pomoc tomuto pohoří. Výtěžek z něj věnuje nadace na výsadby stromů, opravu návštěvnické infrastruktury nebo lepšímu a přírodě bližšímu hospodaření s vodou v krajině. „Mám ohromnou radost, že zájem lidí o soutěž i kalendář Zaostřeno na Jizerky každoročně roste a my tak můžeme věnovat více peněz na smysluplné projekty, ze kterých má prospěch nejen příroda, ale i návštěvníci Jizerských hor. Spojili jsme příjemné s užitečným a veřejnost to podle mě hodnotí kladně,“ pochvaluji si nastavený koncept Petrovský.

Krom odborné poroty zapojuje nadace do hodnocení fotografií také veřejnost. Ta každým rokem vybírá po celou dobu letních prázdnin v internetovém hlasování jeden snímek, který se následně objeví na výstavě. Vyhlášení výsledků probíhá již tradičně počátkem října na vernisáži výstavy a autoři vítězných snímků, které se objeví v kalendáři, jsou odměněny hodnotnými cenami, které každým rokem poskytuje společnost Canon. Navíc každý účastník obdrží i jeden výtisk nového kalendáře zdarma. „Výstava je putovní a každý měsíc se pak objevuje na jiném místě Libereckého kraje. Zájem o ni je značný a již se nám stalo, že jsme vystavovali na dvou místech současně. Mě osobně dělá radost, že můžeme tímto způsobem představit Jizerské hory i těm, kteří se do nich nedostávají tak často a ukázat, že jejich ochrana má jednoznačně smysl. Chránit tato krásná místa není občas jednoduché a je to i finančně náročné, ale rozhodně se to vyplatí,“ vysvětluje Petrovský.

Pin It on Pinterest