KRAJ – Protidrogový tým má za sebou hned dva úspěšné zásahy proti distributorům pervitinu. Oba dva se řadí mezi významné v kraji.

KRIMINALISTÉ POZATÝKALI  DESET OSOB I HLAVNÍHO DISTRIBUTORA. JE TO PRVNÍ PŘÍPAD SVÉHO DRUHU, KTERÝ MÁ PŘESAH I DO ZAHRANIČÍ . . .

Kriminalisté krajského „TOXI týmu“ mají za sebou další úspěšnou realizaci, na níž spolupracovali s Centrálním úřadem vyšetřování v Polské republice. Kriminalistům na obou stranách hranice se společnými silami podařilo rozkrýt nelegální obchod s pervitinem. Jedná se zatím o nejrozsáhlejší případ, který doposud krajský tým řešil, navíc s mezinárodním přesahem. Další zvláštností celého případu je i fakt, že se pervitin vyráběl v Polsku a další osoby jej distribuovaly do Čech.

7

Hlavní zájmovou osobou v případu, na němž kriminalisté obou zemí pracovali od června minulého roku, byl 54letý občan Kosova – jeden z hlavních distributorů pervitinu, jehož výroba se prováděla v jedné ze zemědělských usedlostí na polské straně, poblíž Hrádku nad Nisou, ale i na jiných místech, a postupem času i v obci Jelení Hora. Zadokumentovat trestnou činnost 54letého cizince nebylo úplně snadné. Neustále měnil místa pobytu, výroby, kurýry i  způsoby,  jak „uspokojit“ českých trh s drogou, což také potvrdil šéf krajského Toxi týmu, kapitán Pavel Folprecht. „Na další distribuci se navíc podílela i nemalá skupina osob, která s cizincem úzce „spolupracovala“, doplnil Folprecht.

Zatýkání tak velkého počtu osob bylo podmíněno detailní přípravě, jednotlivé postupy kriminalistů musely být zcela profesionálně naplánovány a zkoordinovány. Této části „akce“ se velice profesionálně zhostili policisté Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje, kteří v jeden okamžik zadrželi 3 osoby s 95 gramy pervitinu při přejezdu bývalého hraničního přechodu v Harrachově, další den pak svým rychlým zásahem „překvapili“ zbylé  podezřelé,  včetně jedné ženy.

15

Hlavního organizátora obchodu s pervitinem, na kterého vydal Okresní soud v Liberci Evropský zatýkací rozkaz, zatkli polští kolegové na svém území. 54letý Albánec je stále v tzv. vydávací vazbě v Polské republice a nyní probíhají procesní úkony, na základě kterých by měl být vydán do pravomoci naší policie,“ vysvětlil vedoucí Toxi týmu Folprecht.

Již bylo zahájeno trestní stíhání deseti osob ve věku 29 – 54 let, všichni z Libereckého kraje (9 mužů a 1 žena), které se, každý svým způsobem, na dovozu a následném prodeji pervitinu podílely. Všichni již čelí obvinění ze zvlášť závažného zločinu Nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283 odst. 1, 2a,b, 3c, 4c) trestního zákoníku. Jejich „spolupráce“ na trestné činnosti je brána jako činnost organizované skupiny, která působila na území více států a obchodovala s pervitinem ve velké rozsahu. Již nyní kriminalisté dokumentují, že do Čech, respektive Libereckého kraje, mohli převézt a následně rozprodat nejméně 7 kg pervitinu.

Dva muži z deseti zadržených a obviněných osob jsou ve výkonu trestu odnětí svobody, na dalších šest byla uvalena vyšetřovací vazba z důvodu, aby se neskrývali, nemohli uprchnout, neovlivňovali svědky a spoluobviněné, a v neposlední řadě, aby nepokračovali v trestné činnosti. Jen jedna z žen je pak vyšetřována na svobodě. Všem hrozí až osmnáctileté tresty odnětí svobody. 54letý cizinec – hlavní organizátor –  bude v případě vydání do České republiky ihned obviněn a vyšetřovatel podá podnět příslušnému státnímu zástupci na jeho stíhání vazebním způsobem.

policie3

Z informací, které mají kriminalisté k dispozici vyšlo také najevo, že 54letému cizinci byli před lety „učiteli“ čeští „vařiči“ pervitinu, od kterých nasbíral potřebné zkušenosti . . . pervitin vyráběl tzv. „českou cestou“, což potvrdila i expertiza již zadržené části drogy. Jeho výdělek z pervitinu vyrobeného v Polsku a prodaného dalším distributorům a závislým uživatelům drogy v Libereckém kraji se mohl za rok pohybovat kolem 3 miliónů korun. Podle  všeho byl velmi vášnivým hráčem výherních automatů, kde končila velká část jeho výdělku.

Práci krajského týmu i kolegů z Polské republiky velice kladně hodnotil i plukovník Vladislav Husák, ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.  „Přípravy na realizaci tak rozsáhlé akce s velkým počtem osob a mezinárodním prvkem nebyly v žádném případě jednoduché. Byla nutná skutečně dobrá příprava a detailní koordinace všech činností, jak na naší straně, tak na polské. A jsem rád, že se vše podařilo podle našich představ. Velice si vážím práce našeho týmu i kolegů z Polska. Na jednáních, které budu mít v Polské republice, určitě osobně poděkuji za profesionálně odvedenou práci,“ uzavřel plukovník Husák.

 

. . . A DALŠÍ ÚSPĚŠNÁ AKCE PROTIDROGOVÉHO TÝMU
AKCE S KRYCÍM NÁZVEM „LOKET“

Policejní Toxi tým si ale může připsat na svůj vrub ještě další úspěšný případ, který se rovněž řadí mezi význané a výjimečné. Začátkem měsíce května zadrželi kriminalisté 41letého muže z Libereckaa v jeho vozidle zajistili neuvěřitelný 1 kilogram již vyrobeného pervitinu. Zkušený recidivista, který byl zhruba jeden rok na svobodě poté, co byl propuštěn z vyšetřovací vazby pro násilnou trestnou činnost spojenou s tzv. domácím násilím, převážel vyrobenou drogu v plastové dóze určené k uchovávání potravin.

6

„Jednalo se o velmi zkušeného recidivistu, ve své trestní minulosti má i záznamy spojené s výrobou či distribucí psychotropních látek, zejména pervitinu,“ přiblížil vedoucí Toxi týmu kapitán Folprecht. „Přípravám k jeho zadržení jsme věnovali spoustu času, musely být propracované. Byl to zkušený recidivista, který trestnou činnost páchal velmi sofistikovaně,“ pokračoval Folprecht.

Muže zadrželi kriminalisté ve chvíli, kdy si vyrobený pervitin, připravený k distribuci, chtěl uschovat v jedné z libereckých garáží. Spolu s drogou zajistili kriminalisté i osobní vůz Audi A6, ve kterém drogu převážel, sedmdesát tisíc korun na hotovosti a plynovou pistoli. Při domovní prohlídce pak ještě zajistili sáček s 32 gramy metamfetaminu.

41letý muž je obviněn ze zvlášť závažného zločinu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. c) tr. zákoníku, za což mu hrozí až 10letý  letý trest odnětí svobody. Na základě podnětu vrchního komisaře služby kriminální policie a vyšetřování a žádosti Krajského státního zastupitelství Ústí nad Labem, pobočka Liberec,  Okresní soud v Liberci vyhověl a na muže uvalil vyšetřovací vazbu, neboť hrozí, že by mohl ovlivňovat doposud nevyslechnuté svědky. Vrchní komisař nevylučuje ani rozšíření trestního stíhání.

1

Případ je skutečně pro Liberecký kraj výjimečný a významný. Kriminalisté totiž během „jedné akce“ zajistili kilogram již vyrobeného pervitinu, tedy takové množství, jaké se jim podařilo zajistit během roku 2015 v rámci několika zásahů. . .

Kriminalisté tak oběma realizacemi zřejmě velmi významně ztížili dostupnost pervitinu nejen v Libereckém kraji, ale i Středočeském. Na ten se, mimo náš kraj, záměřoval právě 41letý muž z Liberecka.

ÚSPĚCHY TÝMU V ČÍSLECH

Rok 2015

  • odhaleno celkem 198 případů, obviněno 219 osob
  • marihuana: zajištěno 2,5 kg čisté marihuany, 4 086 kusů rostlin, 6 indoor pěstíren
  • pervitin: zajištěno 1 054 gramů metamfetaminu, 7 domácích laboratoří
  • ve spolupráci s Celním úřadem Libereckého kraje zajištěno bezmála 50 tisíc kusů tablet s obsahem pseudoefedrinu

Rok 2016

  • odhaleno (do dubna) 65 případů, obviněno přes osm desítek osob
  • marihuana: zajištěny 3 indoor pěstírny
  • pervitin: zajištěno 10 varen pervitinu (domácích laboratoří) – více jak za celý rok 2015
  • policie4

Pin It on Pinterest