V pondělí 9. května jsme mohli být svědky vzácné události, jež se stává zhruba jednou za deset let: Merkur uskutečnil svůj tranzit mezi Zemí a Sluncem.

Nejmenší planeta naší sluneční soustavy proletí kolem Slunce každých 88 dní, její oběžná dráha je tedy více než čtyřikrát rychlejší než dráha Země. Tři tělesa se zřídka potkají v jedné linii. Merkur obíhá Slunce v rovině nakloněné o sedm stupňů od oběžné dráhy Země a obvykle se tedy pohybuje pod nebo nad naším zorným polem. Tranzit Merkuru kolem Slunce ve viditelném úhlu ze Země se odehrává zhruba třináckrát během jednoho století.

Tranzity podobné tomuto umožnily vědcům v 17. století učinit první odhady vzdálenosti Země od Slunce. Tranzitní pozorování během posledních několika století pomohla studovat odborníkům například výkyvy oběžné dráhy Merkuru nebo atmosféru Venuše. Další tranzit planety Merkur se uskuteční 11. 11. 2019, 13. 11. 2032 a 7. 11. 2039.

Tento jev pozorovali i v Kunraticích, stejně jako na mnoha dalších místech naší země. Svým komentářem ho doprovodil vedoucí místního astronomického kroužku pan Jiří Poděbradský. Pozorování proběhlo u obecního úřadu pomocí zrcadlového dalekohledu Sky-watcher telescope D = 305 mm, F = 1500 mm, který mají zdejší mladí astronomové ve výbavě. Pro účely bezpečného pozorování byl vybaven nezbytným slunečním filtrem a návštěvníkům tak mohl nabídnout nevšední podívanou. Akce probíhala od 14:00 do 18:00 hodin a navštívilo ji celkem 36 osob, včetně dětí z Astrokroužku, což na všední den nebylo špatné. Z hojné účasti měli organizátoři velikou radost. Návštěvníci byli velice zvídavý, a proto byl pan Poděbradský v permanenci a odpovídal na různé otázky. „Ten je ale malinký“.  Merkur svou velikostí udivoval hlavně malé návštevníky. A tak pan Poděbradský nejčastěji vysvětloval poměr jeho velikosti k Zemi i k viditelné sluneční skvrně, do které by se mimochodem naše planeta vešla desetkrát. Všeobecně pak hovořil o vnímání velikostí objektů ve vesmíru vzhledem k jejich vzájemným vzdálenostem, což bylo pro obecenstvo zajímavé i poučné. Návštěvníci si pozorování náležitě užili a akce pořádaná kunratickým astronomickým kroužkem sklízela pozitivní ohlasy.

[RPP id=69830]

Tereza Valchová, Milan Götz.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest