Na Jizerkách se uklízelo. Lidé se o víkendu zapojili do akce Ukliďme Jizerky. Účastníci nejčastěji sbírali odhozené obaly a PET lahve. Uvedla to Kateřina Bednářová ze Společnosti pro Jizerské hory. Úklid hor pokračoval i přes nepříznivé počasí i v neděli, sesbírané odpadky organizátoři odvezou tento týden.

Petr Bureš- Podzimní ráno na Jizerce

Petr Bureš- Podzimní ráno na Jizerce

Tradiční úklid kolem turistických cest pořádá Společnost pro Jizerské hory pravidelně vždy po zimní a letní turistické sezoně, na jaře a na podzim. Účast je závislá na počasí. „Někteří účastníci si pytle na odpadky předem vyzvedávali. My jsme na parkovištích oslovili dalších asi 300 lidí,” uvedla Bednářová. Řada účastníků spojila úklid s výletem do hor, hodně chodily rodiny s dětmi. Pytle s odpadky poté nechávali účastníci úklidu u cest nebo donesli na jedno ze tří sběrných míst: v Jizerce na parkovišti, v Bedřichově na stadionu a v Hraběticích u kapličky.

Zatím se nedalo odhadnout, kolik se toho sesbíralo. Po zkušenostech z minulých let se ale očekává, že odpadky zaplní velkoobjemový kontejner. „Při minulých úklidech se skoro pokaždé našel starý kočárek v lese. Tak uvidíme, zda i letos ho někdo odhodil,” dodala Bednářová. V minulých letech také dobrovolníci často nacházeli pneumatiky, objevili ale také staré lyže, gauč či kamna. Díky úklidu se daří odhalovat i černé skládky.

Akce Ukliďme Jizerky se koná pravidelně od roku 1999. Může se do ní zapojit každý, komu není lhostejný nepořádek podél cest. Koše na odpadky jsou v Jizerských horách většinou jen na parkovištích, u turistických tras chybí, jejich odvoz by byl komplikovaný.

Autor: ČTK

Pin It on Pinterest