V Hejnicích se na podzim uskuteční 44. ročník Putování po stopách Železné koruny. Tato sportovní akce má na Frýdlantsku opravdu dlouho tradici. První ročník se konal 30. září 1973.  U počátku se ho účastnili pouze pěší. Počínaje rokem 1995 jsou vytyčeny i speciální trasy pro cyklisty.

autor: Šárka Mazáčová

Akce odkazuje k dílu Václava Kaplického, nazvanému Železná koruna. Dílo popisuje povstání na Frýdlantsku. „Pochod pořádáme na památku známého kováře z Dolní Řasnice Andrease Stelziga, který vedl roku 1679 delegaci frýdlantských poddaných k císaři Leopoldovi s cílem předat mu stížnost na stávající poměry na frýdlantském panství a za svého života stál v čele odporu poddaných proti tehdejší vrchnosti,“ uvedl Aleš Jedounek, za hejnický klub turistů. Klub má k dispozici dopis od samotného Václava Kaplického, který jím povoluje použít název jeho díla do názvu pochodu. Počínaje rokem 2003 se k názvu akce doplňuje podtitul „Memoriál Ivana Kuchaře“ na památku muže, jenž byl mezi roky 1976 až 1984 předsedou Klubu turistů Hejnice, jedním ze zakladatelů a dlouhodobým pořadatelem.

Letošní ročník připadá na 10. Září. Vybrat si budete moci z několika tras. Turistický pochod je připraven na 6, 10, 20 a 26 kilometrů. 23. Ročník cykloturistiky nabídne trasy dvě, na 25 a 50 kilometrů. Na své si přijdou i takzvaní „hledači“. Zapojit se můžete zároveň do 3. ročníku QUESTU, dlouhého 2 km.

pěší

Pro rodiny s dětmi máme připravenou, jako už léta, kočárkovou trasu, jak říkáme, bačkorovou,“ doplnil Jedounek.

Trasy vedou chráněnou krajinnou oblastí, je tedy dobré mít na paměti návštěvní řád, udržovat pořádek a chovat se ohleduplně k přírodě.

cyklo

Pochod se jde za každého počasí. Start je naplánován na ranní hodiny, odchází se ze sportovního hřiště.  Odměnou každému zúčastněnému je tradiční vajíčková pomazánka s čajem, jejíž recept si autorky pečlivě střeží.

krajina

 

 

Pin It on Pinterest