Již jen do pátku 3.6. mohou fotografové posílat své snímky, které pořídili v Jizerských horách, do soutěže Zaostřeno na Jizerky. Fotografie je nutné doručit vyvolané do kanceláře nadace na liberecké adrese Matoušova 453/21 a zároveň je zaslat emailem na jizerky@ecn.cz. Každý se může zúčastnit až se čtyřmi snímky a na vítěze čeká především prestižní místo v kalendáři na rok 2017 ale i hodnotné ceny. Všichni účastníci budou zároveň odměněni kalendářem samotným. Ten je jedním z výstupů soutěže a každým rokem je o něj čím dál tím větší zájem. Z širšího výběru bude sestavena putovní výstava, která bude k vidění ve vybraných obcích Libereckého kraje. „Krom podmínky, že fotografie musí být pořízeny v Jizerských horách, téma nijak neomezujeme a záleží tedy na každém, jakým snímkem se chce veřejnosti pochlubit. I díky tomu se nám schází opravdu rozmanité obrázky tohoto pohoří a občas i sám musím pátrat, kde byl pořízen. A to je vlastně skvělé neboť se ukazuje nekonečná rozmanitost tohoto pohoří,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor, která soutěž vyhlásila již pošesté.

Foto: Jaroslav Moravec

Foto: Jaroslav Moravec

Po uzávěrce vyhodnotí došlé fotografie odborná porota a svého vítěze si zvolí i široká veřejnost v internetovém hlasování. To bude probíhat po celou dobu letních prázdnin postupně v osmi kolech a vybrané snímky z těchto dílčích kol se pak utkají mezi sebou ve finálovém hlasování. Odborná porota bude mít práci o něco těžší, neboť bude muset nejen vybrat snímky do kalendáře Zaostřeno na Jizerky 2017, ale také na putovní výstavu. A práce jí každým rokem přibývá, neboť se hlásí čím dál tím více fotografů. „Mám velikou radost, že si soutěž našla již své stálé místo mezi fotografy a jejich počet neustále stoupá. A i kvalita snímků je čím dál tím lepší. Podle doposavad došlých fotografií nemám strach, že by nebylo z čeho vybírat a jsem si jist, že porota opět zvolí to nejlepší, i když jí tento náročný úkol nikdy nezávidím,“ dodává Petrovský.

Fotografická soutěž má však ještě další rozměr. Výtěžek z prodeje kalendářů putuje zpět do Jizerských hor a v minulosti pomohl například s výsadbou skoro 84 000 sazenic buků, dubů a jedlí. V loňském roce zas peníze přispěly na opravu poničených turistických stezek. Letos chce nadace v podpoře oprav stezek pokračovat, ale zároveň by se ráda zaměřila i na nápravu vodního režimu v krajině. Konkrétně pak na dříve nevhodně odvodněné rašeliniště v přírodní rezervaci Nová louka. Projekty sice získají díky Jizersko-ještědskému horskému spolku podporu z prostředků EU, ale nadace se zavázala, že uhradí spolufinancování ve výši 15 procent, což je dohromady přes půl miliónu korun. „Onu přidanou hodnotu fotosoutěže v podobě pomoci Jizerských horám považuji za velice důležitou a celé akci to dává další smysl. Lidé se tak nejen pokochají krásnými snímky, ale zároveň mohou zakoupením kalendáře i pomoci,“ vysvětluje Petrovský, který plánuje, že nadace bude letos vydávat ještě více kalendářů než v loňském roce. „Minulý náklad ve výši 1 400 kusů byl rozebrán prakticky do posledního, a pokud bude předběžný zájem dostatečný, opět bychom rádi tento počet o něco navýšili.

Jedná se již o šestý ročník populární soutěže, do které za její historii dorazilo již přes 800 fotografií a jen v minulém ročníku se jí zúčastnilo 59 autorů s 216 snímky. Kalendářů Zaostřeno na Jizerky, které jsou hlavním výstupem celé soutěže, se od počátku vydalo již na 5 500 kusů.

 

Více informací: Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor,

                                   tel.: 605 701 503, e-mail: jizerky@ecn.cz, www.jizerky.ecn.cz

 

 

Pin It on Pinterest