Jizerské hory – Krásné počasí přilákalo o víkendu do hor nejvíc turistů od konce zimní sezony. Stovky lidí vyrazily na kola. Záchranáři tak museli řešit několik vážných úrazů cyklistů, pomáhali také policii při pátrací akci na Ještědském hřebenu. “A při vyproštění horolezce, který se zřítil v Českém ráji,” doplnil náčelník Horské služby Jizerské hory René Mašín.

Horská služba. Zásah v horách.Autor: HS ČR

“Mimo jiné jsme zároveň s posádkou vrtulníku Letecké záchranné služby z Liberce zasahovali u těžkého úrazu cyklisty asi kilometr pod hrází přehrady v Josefově Dole. Ten utrpěl kromě mnohačetných odřenin zlomeninu kyčelního kloubu a poranění pánve,” uvedl k rušnému víkendu zasahující člen Horské služby Jizerské Hory Martin Dyntr. Záchranáři po ošetření transportovali muže na hráz, kde čekal vrtulník, který zraněného dopravil do Liberce.

Později zasahovali záchranáři u cyklisty, který se vážně zranil při sjezdu z Ještědu. “Nejdřív měli naši záchranáři problém cyklistu najít, údaje byly nepřesné, takže ho hledali asi půl hodiny. Další komplikace nastala, když jsme zjistili, že vzhledem k těžkému a hustě zalesněnému terénu nemůžeme k jeho transportu použít vrtulník s podvěsem,” popsal komplikovaný zásah Dyntr. Členové horské služby tak museli muže se zlomeninou stehenní kosti transportovat na nosítkách.

Pokračování najdete ZDE

Liberecký deník

Pin It on Pinterest