Literární soutěž, kterou u příležitosti výročí narození Karla IV. vyhlásilo Město Frýdlant, už zná své vítěze. Za nejlepší úvahy porota vyhlásila práci čtrnáctileté Anny Marie Kostlánové ze ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant a Zdeňka Novotného ze Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant (SŠHL). 

„Literární soutěží jsme chtěli veřejnosti připomenout jednu z nejvýznamnějších postav české historie, jejíž stopy sahají až po současnost – Karla IV. V úvaze se žáci a studenti zabývali různým obdobím jeho života nebo jeho vlivem,“ vysvětluje tajemnice Městského úřadu Frýdlant Veronika Bubeníčková.  vyhlášení Karel čtvrtý 6

Do soutěže bylo zasláno 21 prací jak ze základní školy ve Frýdlantě, tak ze SŠHL. “Je osvěžující vidět, jak dnešní děti a studenti smýšlejí. Zatímco my jsme měli jednotný výklad toho, kdo je Karel IV. a nebylo možné na něj nahlížet jinak, oni se na jeho osobnost mohou podívat z jakékoli strany. Nemusejí ho vnímat jen jako panovníka, ale klidně i jako člověka. Mají možnost se vyjádřit nejen k jeho kladům, ale i k záporům. A také to dělají. Jsem rád, že svobodu slova dnes děti nemusí řešit a neřeší,” říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Potěšilo ho také, že si autoři děl díky soutěži uvědomili, že doba Karla IV. nebyla vůbec jednoduchá a vzdělání tehdy rozhodně nebylo samozřejmostí.

Pokračování naleznete ZDE

Pin It on Pinterest