KRAJ – Vedení krajské liberecké policie a Veteráni Policie ČR odhalili pamětní desku strážmistra Rudolfa Červeného, který byl zavražděn při výkonu služby. Deska se vzpomínkou na něho je umístěna na budově Krajského ředitelství policie Libereckého kraje v ulici Mariánská.

PŘÍBĚH RUDOLFA ČERVENÉHO BUDE STÁLE PŘIPOMÍNÁN

Foto_04

Autor: Krajské ředitelství policie ČR Libereckého kraje

Policejní ředitel plukovník Vladislav Husák, za účasti Veteránů Policie ČR a dalších významných hostů, odhalil pamětní desku strážníka SNB, který byl v lednu 1946 zavražděn při výkonu služby. Strážmistr Červený vyšetřoval krádež motocyklu, z níž byl podezříván v té době sedmnáctiletý Němec Josef Kuntosch. Strážmistr ho předváděl na služebnu Sboru národní bezpečnosti v Rochlici, přičemž podezřelý ho střelil do týla. Zraněného kolegu našli další příslušníci a postarali se o jeho převoz do nemocnice. Tam ale následující den na následky zranění umírá.

Jeho příběh ale nezapadl, a to díky Veteránům Policie ČR a také poručíku Jiřímu Vochomůrkovi, který se o příběhu tragicky zabitého příslušníka dozvěděl z knihy “Příběhy věrnosti a cti”, autorů Aloise Císaře a Oty Holuba. Poté už všichni směřovali své úsilí k tomu, aby deska našla své pietní místo a příběh strážmistra SNB Rudolfa Červeného vstoupil do historie Policie ČR a bylo možné si jej stále připomínat.

Pamětní deska se vzpomínkou na štábního strážmistra Rudolfa Červeného byla  v těchto dnech znovu odhalena, a to za i za účasti dcery, která neměla ani ponětí, jak její otec přišel o život.

Pamětní deska byla umístěna na objekt Krajského ředitelství policie Libereckého kraje v ulici Mariánská a je každodenně k dispozici i veřejnosti.

Zdroj: KŘP LK

Pin It on Pinterest