Liberecký krajOddělení matrik a státního občanství Krajského úřadu Libereckého kraje připravuje na středu 22. června obřady k nabytí státního občanství České republiky. V zasedacím sále zastupitelstva slib složí celkem 22 cizinců. Slavnostní obřad první skupiny začne v 9:30 hodin.

„Těší nás, že i na našem krajském úřadě můžeme takové obřady pořádat, tentokrát se uskuteční již po osmnácté,“ říká vedoucí oddělení matrik a státního občanství Jaroslava Ježková. „Jedná se o složení tzv. státoobčanských slibů. Cizinec, který požádal o udělení českého občanství, a jeho žádosti bylo ministerstvem vnitra vyhověno, se českým státním občanem stane právě okamžikem složení slibu před ředitelem krajského úřadu. Obřadu se účastní nejen osoba, která slib skládá, bývá přítomna i její rodina, přátelé a někdy i kolegové ze zaměstnání,“ dodává.

Státoobčanský slib se skládá veřejně a slavnostním způsobem. „Nejprve představíme aktéry, pak následuje projev pana ředitele. Po něm pan ředitel přijme slib, který žadatel musí nahlas vyslovit. Zazní česká státní hymna a následuje podepsání veřejných listin, pamětní knihy a předání „Listiny o udělení státního občanství“ ředitelem krajského úřadu,“ popisuje slavnostní událost Jaroslava Ježková.

První sliby se na Krajském úřadě Libereckého kraje konaly 10. září 2014. Od té doby jich oddělení matrik a státního občanství uspořádalo sedmnáct a občany České republiky se při nich stalo 120 osob, včetně dětí.

„Tuto středu bude slib skládat 9 občanů Ukrajiny, 4 občané Slovenska, po dvou občané Polska, Ruska, Vietnamu a Jordánska a 1 občan Íránu. Slib první skupiny cizinců začíná od 9,30 hodin, druhý v 10,30 a třetí od 11,30 hodin,“ dodává Jaroslava Ježková.

Pin It on Pinterest