Koupaliště v Českém Dubu, zdroj: khslbc.cz

Koupaliště v Českém Dubu, zdroj: khslbc.cz

Voda v koupališti v Českém Dubu je opět vhodná ke koupání. Zlepšila se i kvalita vody v Hamerském jezeře na Českolipsku. Vyplývá to z posledního rozborů Krajské hygienické stanice v Liberci, které dnes zveřejnila na svém webu.

Hygienici na českodubském koupališti koupání nedoporučovali od začátku června, kdy zjistili, že jsou překročené limity pro ukazatele fekálního znečištění. Příčina se podle starosty města Jiřího Milera nezjistila. “Zřejmě při dešti se z přítoku dostalo na koupaliště něco nežádoucího,” uvedl.

Podle aktuálního rozboru je voda vhodná ke koupání bez omezení. Koupaliště mělo problém s kvalitou vody poprvé za posledních 11 let. Podle posledního rozboru hygieniků se lze nyní bez omezení koupat také v Hamerském jezeře. Potvrdil se tak názor starosty Hamru na Jezeře Milana Dvořáka, podle něhož se kvalita vody od minulého rozboru znatelně zlepšila. “Vizuálně je to výrazně lepší,” uvedl. V Hamerském jezeře byl problém se sinicemi a nižší byla i průhlednost.

Zhoršená kvalita vody je nadále v Máchově jezeře u Doks na Českolipsku a v přírodním koupališti v Chrastavě u Liberce. Lidé by se tam měli po koupání osprchovat. Zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních obtíží je hlavně u alergiků, těhotných žen a dětí. Mírně zhoršená kvalita vody je v Libereckém kraji v koupališti v Zákupech na Českolipsku, v přehradě Harcov v Liberci, koupališti v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku a rybníku Bažantník v Autocampu Sedmihorky v Českém ráji.

ČTK

Pin It on Pinterest