Liberec – Liberecké krajské knihovně v posledních letech ubývají aktivní dospělí čtenáři. Naopak roste zájem mezi dětmi. Napomáhají tomu akce pro školky a školy i pro veřejnost. Potvrdila to ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

KRAJSKÁ VĚDECKÁ KNIHOVNA. Ilustrační foto.Autor: Deník / Vít Černý

„Zaměřené jsou třeba na určitou knihu, kterou naši zaměstnanci s dětmi zábavnou formou rozeberou. Je to vždy nějaký příběh, který si dítě odsud odnáší,” uvedla Konvalinková.

Loni si knihu do knihovny ve stotisícovém městě přišlo vypůjčit přes 4 600 dětí, to je o pět procent více než o rok dříve.

Naopak celkový počet aktivních čtenářů loni poklesl skoro o 12 procent na necelých 22 000. „Obdobné poklesy jsme ale mívali i dříve. Je to jak na houpačce,” uvedla Konvalinková. Čtenáři knihovně ubývají od roku 2012, kdy jich měla 26 398.

Úbytek čtenářů se na celkové návštěvnosti krajské knihovny zatím příliš neprojevil. Loni ji navštívilo přes 368 000 lidí, což je obdobný počet jako v roce 2014.

Podle ředitelky to zřejmě souvisí s trendem, kdy se knihovny mění z půjčoven knih v moderní vzdělávací a kulturní centrum.

Pokračování naleznete ZDE

Liberecký deník

Pin It on Pinterest