Rada Libereckého kraje schválila projektový záměr na výstavbu nových prostor pro klienty krajské příspěvkové organizace Domov Raspenava. Plánuje se  vybudování bezbariérového pavilonu se čtyřmi skupinovými byty pro celkem 24 zdravotně postižených osob. Předpokládané náklady činí 60 mil. Kč, kraj chce využít dotace.Klienti_Domova_v_Raspenave_dostanou_nove_prostory_kraj_pripravi_projekt_na_vystavbu_pavilonu_medium

Stávající objekt je z hlediska dispozičního, hygienického, provozního a tepelně technického již nevyhovující. Díky novým prostorům budou mít klienti více soukromí a lépe uspořádané zázemí bez náznaků ústavní péče. Liberecký kraj tak přispěje k výraznému zlepšení kvality poskytovaných sociálních služeb.

„Projekt je směřován do plánované 78. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu. Liberecký kraj by tak na spolufinancování výstavby mohl získat až 85 procent dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj a 5 procent dotace ze státního rozpočtu. Zkvalitněním zázemí pro zdravotně postižené osoby totiž dochází k naplnění jednoho z hlavních cílů Evropské unie, a to ke zvýšení kvality služeb vedoucích k  podpoře inkluze osob se zdravotním postižením,“ zdůrazňuje Vít Příkaský, krajský radní pro rezort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoj venkova.

V současné době má Liberecký kraj zpracován investiční záměr a nyní bude vybírat zpracovatele projektové dokumentace.

Domov Raspenava

Zařízení zajišťuje výchovu a vzdělávání dětí a mládeže s mentálním a kombinovaným postižených ve věku od 3 do 26 let, výjimečně i déle, v rozsahu jejich schopností. Péče je zajištěna formou celoročního pobytu. Své služby poskytují klientům, kteří nemohou žít ve vlastní rodině například z důvodu nařízení ústavní výchovy nebo když jim rodina nemůže poskytnou potřebnou sociální a výchovnou péči. Domov Raspenava se zapojuje do mnoha regionálních i celostátních aktivit. Například na začátku měsíce získali ocenění ředitele liberecké ZOO v rámci přehlídky s názvem Cena Modrého slona. Také přijali pozvání k účasti ve 44. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2016, kde dvě klientky zařízení – Eva Kákonová a Jana Preislerová – získaly za své práce ocenění za účasti zástupců ministerstva školství, kultury, zahraničních věcí, České komise pro UNESCO aj.

Pin It on Pinterest