Liberecký kraj – Stovky domácností zůstávají bez proudu v Libereckém kraji po sobotní bouřce. Práci mají kromě energetiků také hasiči, kteří pokračují v odstraňování následků bouřek. Vyplývá to z informací od hasičů a energetiků.

LOVCI BOUŘEK Z LIBERCE PRACUJÍ UŽ PŘES DVA ROKY. Za tu dobu se jim podařilo ulovit spoustu fotografií a videí, které slouží vědě. Strach mají jako všichni ostatní. Autor: Lovci bouřek

Sobotní bouře zasáhla hlavně oblast Liberecka a část Jablonecka, kde popadané stromy a polámané větvě poškodily na mnoha místech elektrické vedení. Řadu poruch se už podařilo do rána odstranit, stále jsou tam ale bez elektřiny stovky domácností.

“Aktuálně je hlášeno deset poruch na vysokém napětí a další na nízkém,” řekla mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová. Na Liberecku jsou hlášeny dvě poruchy na vysokém napětí, bez dodávek proudu je zejména oblast Českodubska – Hradčany, Letařovice, Libíč, Záskalí a Žďárek. Ještě větší problémy jsou ale na Jablonecku zejména v oblasti Rádla, Rychnova u Jablonce, Proseče nad Nisou, Maršovic nebo Jistebska.

Kvůli popadaným stromům a větvím je na mnoha místech přerušeno elektrické vedení, rozbité izolátory, spadla také jedna trafostanice. Nejhorší je podle Holingerové situace v oblasti Rádla a Proseče nad Nisou, kde je dlouhá linka vedení poškozena na několika místech. “Předpokládáme, že většinu poruch se podaří zvládnout ještě během dnešního dne, nasadili jsme na opravy všechny čety a povolali i externí posily. Na některých místech nám ale komplikují práci pořadatelé závodu Rallye Bohemia, kteří naše techniky nechtějí do postižených míst pustit,” uvedla Holingerová.

Hasiči v sobotu vyjížděli od 12:00 do 20:00 ke 127 událostem. Cestou k jedné zasahovali vícekrát, takže dohromady měli 160 zásahů. “Celkem bylo v terénu 130 jednotek se 150 kusy mobilní požární techniky,” řekl řídící důstojník hasičů Libereckého kraje Zdeněk Borovička.

Pokračování naleznete ZDE

Liberecký deník

Pin It on Pinterest