Hned na začátku prohlídkové trasy v liberecké zoo mohou nyní návštěvníci obdivovat čerstvě narozená mláďata kopytníků – dvojici malých zeber Chapmanových a samce osla somálského.

577a656f3cfa2osel.tristan.2

Jako první ze jmenované trojice přišel na svět v polovině června oslí samec pojmenovaný ošetřovateli Tristan. Mladý hřebeček je zdráv a v dobré kondici, z čehož má personál stájí i celé zoo radost. Tu kalí pouze skutečnost, že se jedná už o 13. oslího samce v řadě. Čekání na samičku osla, která by znamenala pro liberecký chov velký přínos, tak stále pokračuje. Tento druh kriticky ohrožených oslů, jejichž domovem je oblast afrického rohu, chová ZOO Liberec již od roku 1991.

577a656f3988202keshia

Dva jedinci přibyli do stáda zeber Chapmanových. Jedná se o dvojici smíšenou a obě zebří mláďata mají stejného otce – devítiletého samce Ismaela. Matkou samičky se jménem Keshia (*26. 6.) je kobyla Kayla a malého hřebce nazvaného Jamie (*24. 6.) porodila Jua. Ten byl od prvních dnů silný a vitální, ale u samičky Keshii zoologové s názorem vyčkávali. V prvních dnech po porodu nebyl její stav úplně uspokojivý, ale vše se na konci prvního týdne života zlepšilo. Tato zebří slečna přišla na svět i s málo vídanými vizuálními znaky, které jsme zatím u žádného zebřího mláděte nikdy nepozorovali – její oční duhovka je modrošedá (běžná barva je tmavohnědá) a místa na těle, kde není pokryv srstí nejsou hnědočerná, nýbrž růžová. Nejedná se o genetickou vadu – spíše o málo vídanou hříčku přírody.

Pin It on Pinterest