Doba grilování je tu. Přípravu pokrmů tímto způsobem Češi v posledních letech milují, takže se peče na zahradách, balkonech či terasách. Leckdy však lidé zapomínají na spoustu drobností, které by mohly příjemné chvíle u grilu zkazit. Připomeňme si několik zásad.

gril
Než vůbec začnete grilovat, dbejte na správné umístění grilu. „Určitě by měl být na stabilní podložce, kde nehrozí jeho převrácení,” upozorňuje kpt. Ing. Radek Poloprutský z oddělení prevence HZS Libereckého kraje. Pádem grilu může dojít nejen ke zraněním, ale také k zapálení například suché trávy v okolí grilu a i slabý vítr může oheň rozšířit na okolní hořlavé materiály.
Všechna grilovací zařízení lze používat pouze za předpokladu, že budou dodrženy podmínky nebo návody výrobce. Po celou dobu grilování je potřeba dodržovat základní bezpečnostní pravidla a především oheň pozorně hlídat, aby se nevymkl kontrole a nedošlo k jeho nekontrolovatelnému šíření. Vhodné je mít u grilu v pohotovosti pár rukavic, rozprašovač s vodou, PET láhev s vodou, popř. hasicí sprej.

Velký pozor dávejte při rozdělávání ohně. „V grilech na dřevěné uhlí používejte pouze podpalovače k tomu určené, např. podpalovače z dřevité vlny, lihové gelové nebo tekuté. V žádném případě nepoužívejte hořlavé kapaliny či plyny,” varuje Radek Poloprutský.

V průběhu grilování i po něm hlídejte hlavně malé děti. Spojení tepla s plameny chápou, ale když už máte v grilu žhavé uhlíky, netuší, jak moc mohou pálit. U grilování také pozor na konzumaci alkoholu. Nikdy to nepřežeňte a dbejte zvýšené opatrnosti při pohybu okolo grilu. Stačí málo a může dojít ke vznícení šatů, ožehnutí vlasů, řas a popálení.

Opatrně manipulujte s „vychladlým” popelem. Kolikrát již hasiči zasahovali u požáru, kde přišel vysypaný popel do kontaktu s hořlavým materiálem. Popel tak ponechte v grilu nebo ho předejte do nehořlavé nádoby.

hzslk

Co říkají zákony:
Dle ustanovení § 17 odst. 1 písm. i) zákona 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, je fyzická osoba povinna dodržovat podmínky nebo návody vztahující se k požární bezpečnosti výrobků nebo činností. Dle tohoto ustanovení je možné používat výrobky pouze v souladu s jejich návody a za podmínek stanovených výrobcem, čímž se míní nejen podmínky nebo návody pro jejich obsluhu a údržbu, ale i umístění.

Obecná prevenční povinnost na úseku požární ochrany vyplývá všem subjektům tedy i fyzickým osobám z ustanovení § 1 odst. 2 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, a je vyjádřena takto: „Každý je povinen počínat si tak, aby nezavdal příčinu ke vzniku požáru, neohrozil život a zdraví osob, zvířat a majetku”.
V případě použití grilovacího zařízení je nutno tento výrobek používat pouze v souladu s jeho návodem a za podmínek stanovených výrobcem (§ 17 odst. 1 písm. i) zákona 133/1985 Sb.). Další požadavky mohou vyplývat ze zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon) dále ze závazných vyhlášek obcí.

 

Pin It on Pinterest