V některých částech Královéhradeckého a Libereckého kraje hrozí od dnešního večera vydatný déšť. Na návětří Krušných hor, Jizerských hor a Krkonoš mohou denní úhrny ojediněle překročit 60 milimetrů. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí od dnešních 18:00 do čtvrtečního večera.

2-velka-voda_denik-380“Tlaková níže, která se vytvoří nad Moravou, postoupí nad Polsko a kolem ní k nám bude od severozápadu proudit chladný a vlhký vzduch,” uvedli meteorologové. Déšť by se měl objevovat večer od jihozápadu, na severu Čech ještě ve čtvrtek dopoledne. Zejména na horách na severu a severozápadě budou úhrny přes 35 milimetrů za 12 hodin.

Kvůli předpokládaným srážkám budou kolísat hladiny řek. “Na tocích, které odvodňují Český les, Šumavu a Novohradské hory a kde je po předchozích srážkách vyšší nasycenost území, nelze vyloučit ojedinělé překročení nižších stupňů povodňové aktivity při srážkách nad 40 milimetrů za šest až 12 hodin,” uvedl ČHMÚ. Na ostatních tocích, zejména v povodí Jizery, se mohou povodňové stupně objevit při úhrnech 60 až 80 milimetrů.

Ve vydatných srážkách by měli řidiči snížit rychlost a při silném průtoku vody přes komunikace do ní nevjíždět. Hrozí podemletí krajnic a mostů.

ČTK

Pin It on Pinterest