Liberecký kraj – Vydatný déšť zvedá hladiny řek. Meteorologové vydali výstrahu též pro Liberecký kraj. Řeka Smědá na Liberecku může dosáhnout až třetího stupně povodňové aktivity. Povodňová pohotovost platí až do pátečního poledne.

Smědá nad FrýdlantemAutor: F.Mrva

„Je to otázka dvou tří hodin,” řekl o vyhlášení prvního stupně krátce po čtvrté hodině odpolední starosta Višňové Tomáš Cýrus. Vesnice na řece Smědé hlásila výšku hladiny na 190 centimetrech, přitom ještě v pravé poledne nebylo v korytě řeky podle přehledu ČHMÚ ani půl metru vody. „Povolali jsme hasiče a chystáme příslušná opatření,” dodal. Řeka Smědá se od druhé hodiny stala nejproblémovějším tokem na Liberecku, když neustále stoupá. Tamní Bílý Potok už hranici bdělosti pokořil.

Po druhé hodině odpoledne stoupá hladina zejména na řece Smědé. Podle ČHMÚ hladina řeky stoupá vytrvale. “Zatím nezaznamenáváme přílišné skoky,” uvádějí hydrometeorologové. Jedinou výjimkou v tomto ohledu je vesnice Višňová, kde se hladina Smědé dostala přes 120 centimetrů. V dalších lokacích na řece se ale hladina drží pod hranicí jednoho metru. Situace na Lužické Nise se v posledních desítkách minut příliš nemění a voda se drží přibližně na stejné úrovni, tedy těsně pod hranicí prvního stupně povodňové aktivity.

Pokračování naleznete ZDE

Liberecký deník

Pin It on Pinterest