Liberec – Kolovrátky všech velikostí, druhů i barev. A také národností se představí začátkem srpna pod Ještědem. Na setkání flašinetářů míří lidé z celého světa. A právě v nedaleké Chrastavě se kdysi vyráběly.

Setkání flašinetářů v Brně.Autor: DENÍK/Ludmila Korešová

O prázdninách to zní už několik let v centru Liberce jako na pouti. Ale té z časů dávno minulých. Mohou za to kolovrátky či flašinety, které rozezní náměstí před libereckou radnicí a přilehlé ulice. Na setkání flašinetářů, u jehož zrodu stál před šesti lety Jiří Volný ze Severočeského muzea v Liberci a Markéta Stengl, se sjíždějí milovníci této zábavy a majitelé historických strojů doslova z celého světa. Letos jich má dorazit na šedesát. „Budou mezi nimi i dvě Japonky,” pyšní se zakladatel tradice i sdružení Pianola Jiří Volný. „Flašinetáři dorazí také z Francie, Německa, Polska nebo třeba Slovinska,” doplňuje ředitel libereckého muzea Jiří Křížek.

NA NÁMĚSTÍ, V KINĚ I KOSTELE

Flašinetáři se do Liberce sjedou 10. srpna a návštěvníky čeká program plný hudby i zajímavostí.

Kromě živé produkce si mohou vyslechnout přednášky o nezvyklém hudebním nástroji, který se do Evropy rozšířil z východní Asie v 18. století. S flašinetáři se dokonce setkáte v lanovce na Ještěd, v nejstarším libereckém kině nebo kostele.

Pokračování naleznete ZDE

Liberecký deník

Pin It on Pinterest