Liberec – Sbírky Technického muzea Liberec se rozrostly o dva nové tramvajové vozy. Jeden přijel z Německa, jde ale o českou tramvaj, druhý vůz stál na zahradě ve Splzově na Jablonecku. Jde o vůz značky Ringhoffer, který jezdil v Praze, a když ho v roce 1956 vyřadili, tak cestoval po různých místech, až skončil ve Splzově, řekl ČTK ředitel Technického muzea v Liberci Jiří Němeček, který s vykládkou vozů v areálu muzea pomáhal.

Expozice Technického muzea v Liberci se 15. července rozrostla a exponát vlečného vozu B2D vyráběného od roku 1967 v pražské továrně Tatra Smíchov. Celkem 116 vlečných vozů B2D dodal pod značkou ČKD Praha český výrobce do tehdejšího východního Německa.

Oba vozy budou podle Němečka potřebovat opravu. Zatímco u vozu z Německa je třeba opravit podvozek, druhá tramvaj bude potřebovat kompletní rekonstrukci. “Je v žalostném stavu, kdybychom ji chtěli vrátit na koleje, potřebovali bychom na renovaci možná pět let,” poznamenal Němeček. Tak důkladnou opravu ale v muzeu neplánují. “Vůz by měl v budoucnu sloužit v parku jako takový kulturní stánek, kde se bude hrát loutkové divadlo. To bychom chtěli mít za rok hotové,” dodal.

Technické muzeum Liberec vzniklo úpravou nevyužívaného pavilonu G na libereckém výstavišti. Vybudovala ho parta nadšenců, kteří na jeho přípravě odpracovali bezplatně stovky hodin. Muzeum vzniklo bez evropských či jiných dotací a veřejnosti se otevřelo v září 2014. Návštěvníci v něm najdou několik desítek historických aut a motocyklů, ale také tramvaje. “Je to dynamická expozice, většinu exponátů máme zapůjčenou, takže se dost mění,” řekl ČTK mluvčí projektu Petr Kumpfe. Letos je v létě expozice věnována německých autům – trabantům. “Protože si připomínáme 25 let od ukončení jejich výroby,” dodal.

Expozice Technického muzea v Liberci se 15. července rozrostla a exponát vlečného vozu B2D vyráběného od roku 1967 v pražské továrně Tatra Smíchov. Celkem 116 vlečných vozů B2D dodal pod značkou ČKD Praha český výrobce do tehdejšího východního Německa. Dva nové tramvajové vozy nebudou jedinou novinkou, která letos sbírky muzea obohatí. “Na podzim přibude další velký exponát, který se nám dovnitř nevejde, bude stát venku na dvoře,” řekl Kumpfe. Zajistit přesun není podle něj jednoduché, protože exponát má přes 30 tun. “Bude to parní lokomotiva, která je zajímavá tím, že je akumulátorová. Nemá vlastní ohniště a fungovala vlastně jen v provozech, které měly k dispozici páru, kterou tahle lokomotiva mohla, obrazně řečeno, tankovat,” doplnil. Muzeum má podle něj plány i na rozšíření expozic do dalších pavilonů výstaviště, to bude ale úkol do příštích let.

ČTK

Pin It on Pinterest