Doksy (Českolipsko) – Vlčí smečka v oblasti Máchova kraje v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko se na jaře rozrostla nejméně o čtyři mláďata. Zachytila je fotopast Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK), která je přímo v národní přírodní rezervaci Břehyně – Pecopala. Jde o první snímky letošních mláďat. ČTK to dnes sddělil Luboš Beran z AOPK. Ještě loni na podzim tvořilo smečku sedm zvířat, kolik jich je v současné době, není podle něj jasné.

“Po delší odmlce, kdy se vlci ve fotopastech objevovali jen sporadicky, na nás minulý týden čekalo příjemné překvapení. Na několika desítkách záznamů se objevuje jedno až čtyři vlčata. Jsou ve viditelně mladším věku než jejich sourozenci zachycení fotopastmi v minulých letech. Odpovídá tomu i doba pořízení snímků – konec června – zatímco třeba v roce 2014 byla mláďata zachycena až na přelomu července a srpna,” řekl Beran.

Ve vysoké trávě se nahánějí, perou se, odstrkávají se a koušou se navzájem. Veselé letní radovánky mladých vlčat natočili za pomoci fotopastí ochránci přírody z Máchova kraje na Českolipsku. Jejich unikátní záběry dokazují, že vlčí smečka, která se v okolí národní přírodní rezervace Břehyně – Pecopala u Doks u Máchova jezera pohybuje od roku 2014, po roce opět povila mláďata.

Vlci mají nejméně čtyři mladé

zdroj: AOPK ČR

„Po delší odmlce, kdy se vlci ve fotopastech objevovali jen sporadicky, na nás minulý týden čekalo příjemné

Celkový počet vlků v Máchově kraji není aktuálně přesně znám, vloni na podzim a v následujících zimní měsících smečku tvořilo minimálně sedm vlků. “S mapováním vlků pomáhají během roku dobrovolníci Vlčích hlídek, kteří zatím sebrali přes 60 vzorků trusu na potravní a parazitologickou analýzu, z nichž přes dvacet bylo čerstvých, tedy vhodných i pro genetickou analýzu,” doplnil koordinátor monitoringu velkých šelem Miroslav Kutal z Hnutí DUHA. Je pravděpodobné, že některá z předloňských a loňských mláďat již smečku opustila či v nejbližší době opustí a budou hledat nová teritoria, dodal.

560514-top_foto2-y3j8wVýskyt vlků byl v CHKO Kokořínsko – Máchův kraj potvrzen v roce 2014. Od té doby se jim daří a úspěšně se rozmnožují. V oblasti mají podle odborníků dostatek kořisti, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. Velkým přínosem vlka v krajině je tak podle ochránců přírody regulace těchto v české krajině přemnožených zvířat, která poškozují lesní porosty. Vlci dokážou v krátkém čase překonat stovky kilometrů. Největší divoká populace se nachází v německé Lužici, kde se dokázali přizpůsobit a přežívají i v poměrně hustě osídlené krajině.

Případné škody způsobené vlky chovatelům hospodářských zvířat hradí stát prostřednictvím krajských úřadů. V Libereckém kraji uplatnil poprvé škodu chovatel loni a další letos na počátku roku. “Rozsah škody chovatel vyčíslil na 5425 korun, za jednu ovci a za jedno jehně. Ministerstvo financí však při posuzování žádosti neuznalo náhradu za ztracené jehně. Šetření totiž neprokázalo, že škodu způsobil vlk a současně nebyly splněny podmínky pro její uznání podle zákona. Chovatel tak obdrží odškodné za usmrcenou ovci ve výši 3500 korun,” řekl ČTK náměstek libereckého hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).

ČTK

Pin It on Pinterest