Klimatizace v horku uleví, může ale také být příčinou nachlazení. Může mít také nepříznivý vliv na psychiku lidí. V klimatizované místnosti by mělo být o pět až sedm stupňů méně než venku, jinak hrozí akutní onemocnění dýchacích cest. Letní chřipky jsou důsledkem teplotního šoku, jemuž organismus ne vždy dokáže čelit, řekl ČTK primář oddělení ORL Nemocnice Na Homolce Petr Jirák.

klimatizace“Většina lidí uvítá, že po příchodu do klimatizované místnosti jim není horko, málokdo si oblékne hned svetr. To je pro tělo velký šok,” upozornil. Připomněl, že když v zimě člověk vyráží z teplé místnosti ven, dobře se oblékne. V létě to ale opačně funguje jen výjimečně.

Pobyt v chladné místnosti způsobuje některým lidem bolest hlavy, vodnatou rýmu, slzení očí, bolesti v krku či zablokovaní páteře. Méně známý je fakt, že lidem hrozí také tloustnutí. Nepřirozený chlad totiž vyvolává chuť k jídlu, zatímco vedra chuť k jídlu brzdí.

O vliv klimatizace na zdraví se vedou dlouholeté spory. Výrobci ujišťují, že správně nastavený a pravidelně čištěný systém zdraví neškodí. Doporučují v klimatizovaných místnostech vzduch průběžně zvlhčovat – pokud není v klimatizaci zabudovaný zvlhčovač, pomáhá zalít květiny či nechat proudit vodu ve fontánce. Vzduch zvlhčí i voda v akváriu. Z květin jsou vhodné ty, které mají velké listy a spotřebují hodně vody.

Pobyt v klimatizované místnosti citlivější lidi psychicky vyčerpává, nemohou se soustředit, trpí stísněnými pocity z toho, že nelze otevřít okna. Mají pocit, že nemohou dýchat, mohou propadat i depresi.

V kancelářích typu open space většinou nemůže člověk nastavenou teplotu ovlivnit, nebo se na stupni nastavení musí shodnout většina. Podle odbornice na Bachovu terapii Romany Kotěrové může pomoct kombinovaná květinová esence. “Do velkého džbánu s vodou ji kápněte podle počtu lidí. Pomůžete tak zvládnout emočně náročné situace a přispějete k celkové pohodě v kolektivu,” řekla ČTK.

autor: ČTK

Pin It on Pinterest