Díky dotaci z krizového řízení Libereckého kraje se Hejnicím podařilo pořídit novou techniku pro  hasiče. Jedná se o dopravní automobil Ford, který je uzpůsoben pro přepravu psů, kteří jsou pro naše psovody nedílnou součástí týmu. Automobil pojme až 9 pasažérů dvounohých a 5 pasažérů čtyřnohých.

Náklady na pořízení se vyšplhaly na necelých 650 tisíc korun, kdy dotace od Libereckého kraje činila 455 tisíc korun.

Finance poskytl Liberecký kraj. Družstvo psovodů vykazuje značný počet ostrých výjezdů a také spoustu těch na cvičení a trénink.

Tým psovodů SDH Hejnice byl založen v roce 2000 z důvodu potřeby praktického využití záchranných psů. Naši členové tuto nutnost zaznamenali v rámci nasazení při národních i mezinárodních záchranných operacích – po zemětřesení v Turecku a na Taiwanu, a na pátracích akcích v Rakousku a na Slovensku. Proto je zkušební řád SH ČMS, výcvik záchranných psů a příprava záchranných týmů v SDH Hejnice zaměřen především na praxi.

Tým psa a psovoda je schopen prohledat nejrůznější terény jako lesy, louky, koryta řek, jeskyně, skály apod. Jeden takovýto tým dokáže nahradit při klasické pátrání v rojnici více jak deset jejích členů.

Psovodi SDH Hejnice jsou připraveni v případě potřeby pomoci kdykoliv, ve dne i v noci.  Záchranní psi nehledají člověka podle jeho pachové stopy zanechané na zemi, ale sbírají lidský pach ze vzduchu a větru, a není tedy nutný předmět pohřešované osoby k nasumování. Proto mohou být do pátrací akce nasazeni okamžitě a za každého počasí. Psi jsou cvičeni pro označení každého lidského pachu,  přičemž nerozhoduje, zda se jedná o pohřešované dítě, dospělou osobu nebo seniora, osobu která se pohybuje, nebo osobu ležící.

Fotogalerie naleznete ZDE
Více zde: http://www.psovodi-hejnice.cz/o-nas/

Pin It on Pinterest