Liberecký kraj – Ubývání motýlů je dlouhodobým jevem, kterým česká příroda prochází. Za poslední desetiletí jich ubyly desítky procent a podle dostupných údajů ve 20. století úplně vyhynulo osmnáct druhů.

Ostruháci rodu Charaxes nejenže patří k nejrychleji létajícím motýlům, ale mají i vybrané stravování. Rádi si smlsnou na levhartím trusu.Autor: www.botanicka.cz

Podle zprávy Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) je tento trend bohužel patrný i v celoevropském měřítku. Lidé se snaží úbytek motýlů, který je zapříčiněn hlavně úbytkem jejich přirozeného prostředí, zvrátit. Právě proto vznikají po celé republice tzv. motýlí louky.

MÍSTO STERILNÍHO ANGLICKÉHO TRÁVNÍKU LOUKA

„Motýlí louka je radost, kterou můžete dát sobě a svým blízkým. Místo sterilního anglického trávníku, který je prakticky bez života, zasejete na svém pozemku květnatou motýlí louku, která životem přímo kypí. Kromě desítek druhů divokých květin a trav na motýlí louce najdete desítky a stovky druhů bezobratlých živočichů. Z těch nejkrásnějších jsou to právě motýli,” vysvětluje na webových stránkách Českého ráje Aleš Hoření, jak a proč zakládat motýlí louky.

Pokračování naleznete ZDE

Liberecký deník

Pin It on Pinterest