Noční vlakové spoje začnou nově o víkendech a svátcích jezdit z Liberce i dalšími směry. Cestující se z večerních akcí, které se konají v krajském městě, dostanou vlakem do Frýdlantu, Turnova, Semil a Hrádku nad Nisou. Jejich provoz začne s platností nových jízdních řádů od 11. prosince 2016. Už nyní jezdí noční spoje z Liberce do Tanvaldu a cestující je značně využívají.

vlak„V současné době Liberecký kraj objednává vlak, který denně jezdí z Liberce v 0:35 směrem na Jablonec nad Nisou, Tanvald a Desnou. Z pátka na sobotu a ze soboty na neděli bývá maximální obsazenost vlaku až 30 osob a vzhledem k výměně cestujících po trase jich přepraví až 50. Spojení je bezpečné a komfortní a zavedli jsme ho právě za účelem návratu z kulturních a společenských akcí,“ říká krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

Uvedený spoj je však jediným svého druhu, přitom z Liberce je v rámci železniční dopravy denní počet cestujících na tratích do Hrádku nad Nisou a Frýdlantu mnohonásobně vyšší. „Obdrželi jsme připomínky, aby půlnoční vlaky jezdily i sem. Cestujícím chceme vyjít maximálně vstříc, a tak po projednání s dopravci, Českými drahami a Die Länderbahnem, navrhujeme zavedení zkušebního provozu vlaků s odjezdem v 0:35 z Liberce, a sice ve směrech Frýdlant, Hrádek nad Nisou a Turnov, s pokračováním vlaku až do Semil. V tuto dobu budou jezdit o víkendech a svátcích. K rozšíření dojde od 11. prosince, kdy začnou platit nové jízdní řády,“ uvádí Otto Pospíšil, zástupce ředitele společnosti Korid LK s tím, že k zavedení „půlnočních“ vlaků připraví Liberecký kraj informační letáky.

Obsazenost spojů bude pravidelně vyhodnocována a po zkušebním období se rozhodne o jejich zapracování do koncepce dopravy v rámci Plánu dopravní obslužnosti Libereckého kraje.

Roční náklady na zavedení nočních vlaků jsou předpokládány ve výši 1,4 mil. Kč.

Pin It on Pinterest