Milí přátelé,
asi jste si už všimli, jak moc pro nás znamená chmel a jakou mu věnujeme pozornost. Vše začalo sérií „milujeme chmel“, ke které se vrátíme zase na podzim. Pak přišla veleúspěšná série „SaazAle.cz“ ve spolupráci s chmelařským výzkumným ústavem v Žatci, kterou se chystáme ještě rozšířit, a připravujeme i další spolupráci.

A nyní, při sklizni, jsme se rozhodli posunout ještě dál – poprvé jsme pro vás zajeli přímo na chmelnici a natrhali si zelený chmel pro jednu várku Albrecht 12 světlý ležák, abyste mohli ochutnat toto klasické pivo v jedinečné variantě. Zelený chmel se totiž musí zpracovat během několika hodin po utržení, takže je ho možné získat pouze jednou ročně. Várka s ním přináší mnoho komplikací, neboť v dnešních pivovarech již není chmelový cíz běžným vybavením. Hodně jsme toho tudíž museli předem připravit a vyřešit.

Suroviny, ze kterých vaříme naše pivo, jsou pro nás posvátné, a proto se pravidelně stýkáme s našimi dodavateli. Chceme se dozvědět co nejvíc informací, od pěstování přes další zpracování, než se dostanou až k nám. Proto jsme si s sebou vzali i našeho dvorního fotografa a grafika Petra Bímu a udělali sérii fotek, abyste i vy mohli nakouknout do tohoto světa. Naše pivo 12 ležák se vaří pouze z českého sladu plzeňského typu vyrobeného v humnové sladovně v Kounicích a chmelí se pouze Žateckým poloraným červeňákem, dále používáme naši úžasnou ledovcovou vodu z vrtu a kvasnice. Barvy nedosahujeme žádnými karamelovými slady, ale tím, že pivo vaříme tradičně na dva rmuty. Při jejich delším provaření vytvoříme nádhernou barevnost z toho nejsvětlejšího sladu. Nic víc tam prostě nedáváme a i přesto, že ho chmelíme pouze tímto úžasným aromatickým chmelem, jedná se o výrazný chmelový ležák.

Myslím, že jsme možná poslední pivovar, který ještě vaří takovouto českou klasiku. A jsem šťastný, že vám letos můžeme představit tuto jeho neobvyklou variantu.

Dej Bůh štěstí!

Pavel Palouš
Sládek Zámeckého pivovaru Frýdlant

[RPP id=73370]

freedlantko_frydlantsko_eu_flickr_014

Zdroje:

http://www.pivovar-frydlant.com/prvni-varka-piva-albrecht-z-cerstveho-chmele-ktery-jsme-si-sami-nacesali-v-zatci/

http://www.marek-vavra.cz/navsteva-zatec-2016-cesani-chmele/

Fotografie: Petr Bíma

Pin It on Pinterest