polske_skleniky_uz_zarit_nemaji-_nove_zacloneni_spusti_koncem_zari_mediumOslnivé světlo ze skleníků v polském Turówě – Bogatyni už do okolí zářit nebude. Společnost Citronex, vlastník skleníků pro pěstování rajčat, nechala vybudovat zastiňovací systém, jehož provoz spustí koncem září. Dnes zacloněné skleníky předvedli zástupci firmy hejtmanovi Libereckého kraje Martinu Půtovy a českým i polským novinářům.

Polský majitel pěstírny nechal zastínit roletami od holandského výrobce celých 10 ha skleníků, v nichž rajčata rostou. „Rolety jsou na automatické ovládání, jedna část zastiňuje a druhá brání úniku světla ven. Pohltit mají až 97% světla, které vycházelo ven. Jejich pořízení stálo 1 milion Eur a počítá se s nimi i na další skleníky, jejichž vybudování plánujeme,“ uvedla Elzbieta Kalinczuk, vedoucí výroby společnosti Citronex.

Právě dnes začalo osazování skleníků rajčaty, které má být hotové do čtyř dnů. Za dva měsíce začnou zdejší zahradníci sklízet první plody, další průběžně, následujících deset měsíců. Přisvěcovat se začne rostlinám na konci září, postupně po dvou, třech hodinách a se zkracujícími se dny bude prodlužováno i svícení. V nejkratších dnech jsou rostliny osvětlovány až 18 hodin v kuse.

„Lidem tady v okolí světlo nevadí, naopak se radovali, že mají déle světlo. Nicméně rolety jsme nechali nainstalovat na základě stížností ze sousední země, abychom udrželi dobré sousedské vztahy,“ doplnila Elzbieta Kalinczuk.

Krok majitele skleníků ocenil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který kvůli problému inicioval celou řadu jednání. Ať již s polským maršálkem, tak s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem, který se obrátil na svůj protějšek v Polsku. „Jsem rád, že majitel do zaclonění investoval a rozhodl se z vlastní vůle. Oproti minulému roku je to výrazný posun a myslím, že se situace zklidní. Oceňuji také aktivní přístup ministra Brabce,“ řekl hejtman Martin Půta.

Skleníky v Turówě jsou jedinými v Polsku se zacloněním. Hojně však tento systém používají např. pěstitelé v Holandsku. Polská společnost nedaleko českých hranic pěstuje rajčata, která jsou určena výhradně na polský trh, nejčastěji do obchodních řetězců. Jde o speciální polskou odrůdu oblíbenou zdejšími konzumenty.  Ve zdejších sklenících z 1m² sklidí průměrně za sezonu 50 kg plodů.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
485226302 / 732765215

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest