Velkou slávu zažívá v těchto dnech Zámecký pivovar ve Frýdlantu. Po pouhých několika letech, kdy povstal z ruin, se tu vracejí k původnímu výstavu.

„Návrat k výstavu, který tu byl v dobách největší slávy za první republiky, kdy pivovar vlastnil rod Clam-Gallasů, je v historii pivovaru významný mezník,“ raduje se majitel pivovaru Marek Vávra.

Výstav odvisí od druhu piva. „Když budeme vařit dvanáctku, jsme schopní uvařit minimálně pětadvacet tisíc hektolitrů. Pokud tam bude i desítka nebo osmička, můžeme bez problémů uvařit pětatřicet tisíc hektolitrů ročně,“ uvedl Vávra.

Pivovar začal Vávra zachraňovat v roce 2010. V září 2014 prošel kolaudací. „Začínali jsme na pěti stech hektolitrech. V roce 2015, po rozšíření pivovaru, jsme byli schopni uvařit dva tisíce hektolitrů piva. Letos, podle současného výkonu, vyprodukujeme kolem šesti tisíc hektolitrů. Příští rok si troufám odhadnout, že budeme vařit kolem patnácti tisíc hektolitrů piva,“ řekl Vávra.

Proč se ve Frýdlantu rozhodli zvýšit výstav? „Protože poptávka po našem pivu převyšuje nabídku a máme ho absolutní nedostatek. Čtyři z pěti zákazníků odmítáme a dodáváme pouze těm stávajícím,“ vysvětlil majitel pivovaru.

Nyní nově využívají v pivovaru unikátní technologii. Když spustí proces výroby na tři dny, uvaří tolik piva, co předtím zvládali za měsíc. „Abychom zachovali původní receptury, nechali jsme navrhnout pětinádobovou varnu. Nejmenší nádoba má třicet tři hektolitrů, největší pětapadesát. Jsme schopní na ní vařit stejně, jako bychom měli varnu minimálně stohektolitrovou. Akorát jsme proces výroby piva rozložili do jednotlivých částí a vaříme menší objem piva. To nám zaručí vysokou kvalitu výsledného produktu,“ informoval Vávra. „Nyní máme varnu, která je nejmodernější mezi minipivovary v Evropě, zkrátka ukázková varna 21. století.“

Technologie vyšla na 45 milionů korun, stavební práce na zhruba 15 milionů. „Evropská unie přispěla přibližně jednou třetinou – dvaceti miliony,“ doplnil Vávra.

Frýdlantské pivo se pije nejen v prostoru kolem komína, jak se v pivovarské hantýrce říká – tedy v Liberci a okolí. „Dodáváme především do Prahy a hodně si naše pivo oblíbili v Brně. Dokonce i na jihu Moravy, kde jsou vinařské oblasti, mají naše pivo moc rádi, z čehož máme velkou radost,“ sdělil Vávra. „Mimochodem, od jara do začátku podzimu, když se Praha průběžně vylidňuje, nám stoupá odbyt tady v regionu. Naopak když se do Prahy většina lidí před zimou zase vrací, prodáváme víc piva tam,“ doplnil sládek Pavel Palouš.

Největší zájem je o piva, kterých mají ve Frýdlantu paradoxně nejméně – o jedenáctku a dvanáctku. „Je to z toho důvodu, že na malém pivovaru trvá výroba českých ležáků nejdelší dobu; zatímco navaříme dva tanky piva druhu ALE, tak klasické dvanáctky tank jeden. Jinak je ale zájem o všechny druhy z naší produkce, zkrátka co člověk, to jiná chuť,“ řekl Vávra.

Letos navíc v pivovaru začali ladit recepty na svoje vlastní limonády. „Experimentovali jsme s černým rybízem, malinou a citrónem a příští rok je chceme uvést na trh. Cenově se vyrovnáme ostatním limonádám známých značek, ale nabízíme čistě přírodní produkt: ovoce, voda, cukr, oxid uhličitý a kapka kyseliny citrónové,“ poznamenal sládek Pavel Palouš.

Něco málo z historie: Výroba piva ve Frýdlantu probíhala přinejmenším od roku 1381; na místě, kde se dnes opět pivo vaří, se tento nápoj vyráběl minimálně od přestavby pivovaru v letech 1595 až 1598, během panování Kateřiny a Melchiora z Redernu. Za éry Albrechta z Valdštejna došlo v letech 1627 až 1629 na velkou přestavbu pivovaru  a přístavbu barokní palírny. Po druhé světové válce byl pivovar vyvlastněn, výroba piva tu skončila roku 1949. Zpustlý areál v katastrofálním stavu zakoupil v roce 2010 Marek Vávra a představil svou vizi obnovy, kterou nyní naplňuje.

[justified_image_grid preset=11 mobile_preset=11 thumbs_spacing=15 link_title_field=title prettyphoto_social=yes prettyphoto_theme=facebook magnific_zoom=yes lightbox=prettyphoto]

Relevantní odkazy:

http://www.marek-vavra.cz/aktualne/

http://www.marek-vavra.cz/o-pivovaru/

http://www.pivovar-frydlant.com/

Pro Zámecký pivovar Frýdlant nafotil Petr Bíma.

Den architektů s prohlídkou nových prostorů pivovaru

Den architektury v Zámeckém pivovaru Frýdlant

Pin It on Pinterest