krabatuv-mlynZa tajemnou legendou do oblasti Lužických jezer v Německu se můžete v sobotu 15. října 2016 vydat společně s Městskou knihovnou Frýdlant a Městem Frýdlant. Zájezd vás zavede do Krabatova mlýna, který je jako “Černý mlýn” známý především díky tomu, že byl ústředním místem pověsti o Krabatovi, tedy lužickosrbském doktoru Faustovi. Přihlásit se na zájezd můžete v městském informačním centru v přízemí Městského úřadu Frýdlant do středy 12. října 2016. Cena zájezdu je 220 Kč.

Pro ty, kteří příběh Krabata neznají, máme malou zkratku:
Příběh čtrnáctiletého chlapce Krabata se odehrává v druhé polovině 17. století v Lužici. Krabata jeho nuzné životní podmínky (a sen) přivedou do Černého mlýna, kde se stává pomocníkem vedle jedenácti dalších chlapců. Brzy si udělá z ostatních pomocníků přátele a po třech měsících se začíná učit černou magii. Krabat stále více chápe, že na mlýně není vůbec nic obyčejného. Nikdo nepřiváží obilí a jediným návštěvníkem je jeden tajemný muž (nikdo jiný než sám Satan). Krabatův Mistr a ďábel mají úmluvu: na každý Nový rok o půlnoci jeden z Mistrových pomocníků zemře. V prvním roce je to Krabatův nejlepší přítel Tonda a Krabat brzy zjišťuje, že jeho smrt nebyla nehoda. Příští rok zemře další z přátel, Michal. Krabat se chce za oba pomstít a učí se magii rychleji, aby mohl s Mistrem bojovat. Dívka (jejíž jméno se nedozvíme) z blízké vesnice Schwarzkollm (v českém překladu Černý Chlum) má šanci zachránit Krabata před smrtí. Někdo totiž na Nový rok zemřít musí.

Atmosféru příběhu můžete sami zažít právě na zájezdu, který pořádá frýdlantská knihovna. Podíváte se nejen do Krabatova mlýna, ale prohlédnout si budete moci celý skanzen. K mlýnu totiž bylo do dnešního dne přistavěno ještě sedm domů. Před samotnou návštěvou mlýnu pak účastníci zájezdu budou moci obdivovat i kostel ve Wittichenau, který bude první zastávkou na cestě a  výprava se po návštěvě mlýna zastaví ještě v Miltitz.

Odjezd autobusu z Frýdlantu na zájezd bude v sobotu 15. října 2016 od Lidlu, návrat do Frýdlantu se předpokládá kolem 18.00 hodin.

Více informací o zájezdu získáte přímo v městské knihovně, nebo na telefonním čísle 725 591 436.

zajezd-krabatuv-mlynZdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest