Karla Šlechtová ocenila pivovarnickou tradici v České republice

FRÝDLANT – Ministryně Karla Šlechtová dnes navštívila během své pracovní cesty severočeský Zámecký pivovar Frýdlant v Libereckém kraji. Ocenila především rekonstrukci objektu, od které si majitel slibuje obnovu vaření piva na Frýdlantu.

„Pivovarnictví má u nás hluboké kořeny a regionální pivovary vždycky dotváří zajímavost kraje. Velmi se mi líbí provedená rekonstrukce a snaha oživit tuto tradici. Jedná se také o skvělou příležitost rozšířit další kulturní a společenské aktivity k podpoře cestovního ruchu na Frýdlantsku. Věřím, že se pivovaru povede dobře a najde sem cestu celá řada návštěvníků,“ uvedla ministryně Karla Šlechtová.

Se Zámeckým pivovarem Frýdlant se pojí již některé projekty podpořené z evropských fondů, díky kterým mohl pivovar například vybudovat školicí středisko pro sládky, kterých prošlo dle vlastníka pivovaru již přes padesát. Současnou rekonstrukci s cílem obnovit vaření piva ve Frýdlantu, kterou ocenila ministryně Karla Šlechtová, provádí majitel již na vlastní náklady.

Tradice vaření piva sahá v pivovaru až do 14. století, kdy se postupem času stal významným regionálním producentem piva. V polovině 20. století však byl provoz ukončen a nyní je pivovar opět v provozu. Slavnostní otevření proběhlo v červenci 2014.

[justified_image_grid preset=11 mobile_preset=11 thumbs_spacing=15 link_title_field=title prettyphoto_social=yes prettyphoto_theme=facebook magnific_zoom=yes lightbox=prettyphoto]

Fotografie: Petr Bíma

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Pin It on Pinterest