LIBEREC – Do Liberce se chystá více okolo 500 fanoušků hostujícího týmu. Policisté se na utkání intenzivně připravují.   

Ve čtvrtek 20. října 2016 se do Liberce chystá italský fotbalový tým ACF Fiorentina. Na stadionu U Nisy se v rámci Evropské ligy po sedmé hodině večer utká s domácím týmem FC Slovan Liberec. Na tento zápas se připravují i policisté, kteří jej na základě získaných dostupných informací vyhodnotili jako rizikový.

FlorentinaFlorentina

Do Liberce by mělo dorazit okolo 500 fanoušků hostujícího týmu. I na straně libereckých fanoušků je o utkání značný zájem.

Fanoušci hostujícího týmu by měli přijet do Liberce již v dopoledních hodinách převážně svými osobními vozidly, a část fanoušků také organizovaně autobusy.   Policisté chystají bezpečnostní opatření, jehož cílem bude zajistit veřejný pořádek, klid a bezpečnost ve městě Liberci a jeho okolí,  zejména v okolí fotbalového stadionu U Nisy. Předpokládáme, že ze strany některých neukázněných příznivců sportovních klubů a diváků dojde v souvislosi s konáním sportovní akce k narušení veřejného pořádku, proto budou v případě páchání výtržností ze strany fanoušků policisté připraveni tyto incidenty ihned řešit. Úkolem policistů bude mimo jiné zajistit bezpečnost a plynulost v dopravě, inoformovat veřejnost o omezeních v dopravě, aby nedocházelo ke kolizním situacím.

Vzhledem k tomu, že se ve městě a jeho okolí bude pohybovat velké množství fanoušků, bylo utkání vyhodnoceno jako rizikové. Situaci kolem fanoušků, sledování jejich nájezdů a následné dění ve městě, ale i u stadionu U Nisy, budou monitorovat  jak policisté z Libereckého kraje, taki speciální pořádková jednotka z Ústeckého kraje a pořádkové síly jak z Libereckého, tak i ze Středočeského kraje. Na pohyb fanoušků budou ve městě dohlížet i mobilní monitorovací vozidla.

S fanoušky bude rovněž v kontaktu více jak dvacetičlenný antikonfliktní tým, který bude důležitým komunikačním prostředníkem pro italské fanoušky. Jejich role je při obdobných opatřeních naprosto nezastupitelná. Připraveni jsou i strážníci Městské policie Liberec.

Při posledním utkání  s řeckým fotbalovým týmem město  Liberec přistoupilo k vytvoření  „fans zóny“ neboli „bezpečné zóny“ na Papírovém náměstí, kde bylo pro fanoušky připraveno zázemí a kulturní program. Nyní nebude vytvořena “fans zóna”, avšak Papírové náměstí doporučujeme pro fanoušky jako bezpečnou zónu, odkud bude také zajištěn jejich doprovod na stadion.

Prostřednictvím tlumočníků, kteří budou součástí Antikonfliktního týmu, budou fanoušci hostujícího italského týmu včas informováni o veškerých zakladních informacích týkajících se protiprávních jednání a také postihů za ně. Vstřícným krokem policie bude pro fanoušky  týmu ACF Fiorentina informační leták (v českém i italském jazyce), který liberečtí policisté připraviliProstřednictvím letáku získají ve svém rodném jazyce mimo jiné i informace o základních telefonních číslech na základní složky – policii, hasiče a zdravotníky, apod. Na druhé straně letáčku pak bude k dispozici mapa s důležitými místy – centrum města, nejbližší cesta na stadion, samotný stadion a místa možného parkování jak autobusů, tak i osobních vozidel.

Předpokládá se, že velké množství fanoušků zkomplikuje i dopravu ve městě, Liberečané tak musí počítat s dopravními omezeními a uzavírkami, a to podle aktuální situace, spojené zejména s pochodem fanoušků na stadion. Pro parkování autobusů a dodávkových vozidel bude doporučeno parkování v ulici Winterova.

Na stadionu bude z důvodu zajištění bezpečnosti také zvýšený počet pořadatelů a pracovníků bezpečnostní agentury, kteří budou pro případ řešení konfliktů neustále v úzkém kontaktu s policisty.

KŘP LK

Pin It on Pinterest