v_jindrichovickem_domove_duchodcu_jezdi_elektromobilem_mediumDomov důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem jako první zařízení sociálních služeb v České republice od dnešního dne používá elektromobil. K přírodě šetrné vozidlo využije organizace, jejímž zřizovatelem je Liberecký kraj, zejména pro převozy materiálu. Pořízení vozu značky Peugeot dodávkového typu stálo 700 tisíc korun.

„Automobil je ve variantě menší dodávky a využívat ho budeme především pro přepravu různého materiálu mezi našimi objekty, například potravin, špinavého prádla nebo dalších potřeb. Jezdit s ním budeme každý den,“ popsal ředitel domova Petr Pávek. Na nákup automobilu přispěl z rozpočtu Liberecký kraj, část peněz uhradil domov důchodců ze svých zdrojů.

Největší výhodou vozidla jsou minimální náklady na údržbu a jeho ekologický provoz. Na jedno nabití ujede zhruba 100 – 150 kilometrů. „Vůz je běžně dostupný a pořídit si ho může každý. Dosud ale není ale o elektromobily tak velký zájem. Není dostatečně hustá síť nabíjecích stanic a je cenově dražší a až dosud chyběla podpora na jejich nákup. Tu by ale mohli nyní získávat zájemci od státu, a tak by se mohl zájem o vozy zvýšit,“ uvedl Petr Tomín zastupující libereckou společnost Federal Cars, od které bylo vozidlo pro domov důchodců zakoupeno.

O nákupu dalších elektromobilů bude uvažovat do budoucna i Liberecký kraj. „Nyní budeme jeho využití testovat právě v Jindřichovicích pod Smrkem. Pokud se osvědčí, zvážili bychom nákup nových elektromobilů i pro další krajské organizace,“ dodal hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Více fotografií najdete zde.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
485226302 / 732765215

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest