LIBERECKO – Čeští policisté zadrželi v Polsku dva podezřelé cizince.

Ve středu 16. listopadu kolem 1.40 nad ránem chtěli policisté  mezi Horní Řasnicí a Novým Městem pod Smrkem zkontrolovat řidiče osobního vozidla značky Opel Vectra a proto ho začali  stavět za pomoci spuštěného majáku doplněného nápisem “STOP POLICIE”. Na to řidič zareagoval náhlým zvýšením rychlosti a ujížděl směrem  k Novému městu pod Smrkem a polské státní hranici. Policisté ho pochopitelně nespoutěli z dohledu a do jeho pronásledování se zapojila i druhá motorizovaná hlídka, která ve směru od Nového Města pod Smrkem vytvořila na silnici z policejního vozidla zátaras. Ten však pronásledovaný řidič objel a pokračoval v jízdě dál  k hraničnímu přechodu. V Celní ulici v Novém Městě pod Smrkem se ho snažila motorizovaná hlídka předjet, tomu se však řidič oplu aktivně bránil, na služební vozidlo policie najížděl a snažil se ho vytlačit ze silnice. Při těchto manévrech se mu opakovaně podařilo nabourat do zakročujícího služebního vozidla a také policisty vybržďoval.

Ti ho na základě platných smluv o přeshraniční spolupráci pronásledovali i na území Polska, kde ho zhruba 20 km od hranic zadrželi i s jeho spolujezdkyní. Stalo se to poté, co šofér úmyslně sjel ze silnice na lesní cestu, kudy chtěl policistům zmizet. Tento záměr mu nevyšel, protože jeho opel na louce uvízl.

Policisté zjistili, že ho řídil 33letý cizinec. Podezřelý se snažil z auta utéct, policisté ho ale zpacifikovali,  a na místě zadrželi i jeho 21letou spolujezdkyni, která je jeho krajankou. Oba cizince  si potom převzali  polští  policisté. O tom, jak bude probíhat další trestní řízení v této kauze, se česká a polská strana teprve dohodnou.

Tím, že šofér najížděl na  vozidlo policistů při plnění jejich služebních povinností, se dopustil zločinu násilí proti úřední osobě se zbraní, za což v České republice hrozí pachateli až šestiletý trest odnětí svobody. Kromě toho jsou 33 letý a jeho 21letá známá   podezřelí z páchání majetkové trestné činnosti na Liberecku. Policisté zadrženého řidiče podrobili orientačnímu testu na drogy, který vyšel pozitivně na  amfetiminy a metamfetaminy. To bude jistě zajímat zejména polské dopravní policisty.

Škodu, kterou cizinec způsobil na českých policejních vozidlech, jsme odhadli na zhruba 50 000 korun. Případ si převezme služba kriminální policie a vyšetřování územního odboru v Liberci, která bude dokumentovat majetkovou trestnou činnost obou cizinců na území České republiky.

 

18. 11. 2016
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Zdroj: Policie ČR

Pin It on Pinterest