zemrel_herec_frantisek_peterka_mediumV noci na pátek 25. listopadu zemřel známý herec František Peterka. Odešel ve věku čtyřiadevadesáti let, v libereckém Hospici sv. Zdislavy. Oblíbený představitel nejen pohádkového Krakonoše byl výraznou osobností Libereckého kraje. Za celoživotní přínos v oblasti divadla a filmu obdržel v roce 2009 i Poctu hejtmana Libereckého kraje.

František Peterka se narodil v roce 1922 v Praze. Od mládí se s oblibou věnoval sportu, a i když vystudoval obchodní školu a poté herectví na Pražské konzervatoři, jeho velkým snem vždy bylo stát se vzpěračem a reprezentovat svou zemi na olympiádě. Jeho herecký život byl úzce spjatý s libereckým Divadlem F. X. Šaldy a svůj komediální talent uplatnil i v mnoha populárních filmech. Namátkou jmenujme například snímky Zítra to roztočíme, drahoušku!, Co je doma, to se počítá, Jáchyme, hoď ho do stroje a další.

Zřejmě jeho nejpopulárnější televizní postavou se stal Krakonoš z hrané večerníčkové série Krkonošské pohádky, které patří k nejoblíbenějším pohádkovým příběhům několika generací.

Čest jeho památce!

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
485226302 / 732765215

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest