01Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor uzavřela další rok a vystavila malé bilancování. Na dobročinné projekty, které pomáhají Jizerským horám a jejich okolí, přispěla v loňském roce částkou 1 097 238,- Kč. Díky tomu pomohla například s obnovou návštěvnické infrastruktury v Jizerskohorských bučinách, ekologickou výchovou dětí, rekonstrukcí vyhlídkových míst na Jizeře a Krásné Máří, knihou věnovanou Gustavu Ginzelovi, časopisu Krkonoše-Jizerské hory a řadou dalších výzkumných, ochranářských i osvětových projektů. „Jsem velice rád, že se ochraně přírody věnuje řada aktivních lidí a my můžeme jejich činnost tímto způsobem podpořit. I díky nim se stav nejen Jizerských hor za poslední roky výrazně zlepšuje,“ říká ředitel nadace Ondřej Petrovský.

Jedním z dlouhodobějších projektů je Obnova rašeliniště v přírodní rezervaci Nová Louka, kde nadace vynaložila celkem 192 904,- Kč. Cílem je zvýšit retenční schopnost krajiny přírodě blízkým způsobem. Revitalizace rašeliniště odvodněného sítí příkopů je prováděna pomocí kaskády 380 dřevěných přehrážek tak, aby se hladina podzemní vody mohla navrátit k povrchu, cenný biotop se mohl dále přirozeně obnovovat a posílila se populace chráněných rostlin. Jizersko-ještědský horský spolek, který je realizátorem a investorem celé akce za 2,1 mil. korun, získal dotaci z prostředků EU a nadace se zavázala získat nezbytné 15% spolufinancování, které se pohybuje kolem 314 000,‑ Kč. „Většinu prostředků nám věnovaly regionální firmy i obce, za což jsem velice rád. Na nápravu vodního režimu a zadržování vody v krajině se budeme zaměřovat i v budoucnu,“ přislíbil Petrovský.

Významným projektem je i zvyšování stability lesních porostů na Liberecku, do kterého nadace poskytla celkem 121 280,- Kč. Devět obcí, na jejichž pozemcích výsadby proběhly, do projektu vložily částku přesahující půl miliónu korun. Podařilo se vysázet 15 000 kusů tzv. melioračních a zpevňujících dřevin jako jsou duby, buky nebo jedle, které zvyšují druhovou skladbu lesa. „Ta je nezbytná pro dlouhodobě stabilnější lesní porosty. Jednalo se převážně o podsadby, které směřují ke vzniku prostorově strukturovanému lesu. Takové lesy jsou odolnější, zejména proti poškození větrem“, vysvětluje Petrovský.

V loňském roce vydala nadace již pošesté úspěšný kalendář Zaostřeno na Jizerky 2017. Vzhledem ke značnému zájmu veřejnosti se náklad navýšil na 1 500 kusů. Výtěžek z jejich prodeje putuje do Jizerských hor na obnovu rašeliniště a na opravu návštěvnické infrastruktury. Kalendář vzniká z fotografické soutěže, kterou nadace vyhlašuje každým rokem v březnu a nejinak tomu bude i letos. Nejlepší fotografie si lidé krom kalendáře mohou prohlédnout i na putovní výstavě, která se v lednu představí v obchodním centru Nisa Liberec.

Zároveň v letošním roce plánuje nadace veliké změny. „Za 23 let naší historie jsme v Jizerských horách pomohli stovkám menších i větších projektů částkou přesahující 18 mil. korun. Rádi bychom tyto zkušenosti uplatnili i v dalších místech naší republiky. S tím souvisí i připravované rozšíření účelu naší nadace, obsahu aktivit a plánovaná změnu názvu, která nastane k 1. 3. 2017. Náš nový název bude Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody. Hlavní poslání však zůstane stejné – podpora projektů pro ochranu a obnovu hodnot přírodního a krajinného prostředí a na Jizerské hory při tom samozřejmě nezapomeneme,“ informuje Petrovský.

 

Více informací: Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor,

                                   tel.: 605 701 503, e-mail: jizerky@ecn.cz, www.jizerky.ecn.cz

Pin It on Pinterest