Jizerské hory a běžecké lyžování patří od nepaměti k sobě. Jizerská magistrála nabízí každoročně vyznavačům tohoto zimního sportu více jak 150 km upravených běžeckých stop, které jsou přístupné z řady nástupních míst. Ze strany Frýdlantska je to zejména horská chata Smědava v obci Bílý Potok. Milovníci běžek naleznou upravené běžecké stopy ale i přímo na Frýdlantsku, a to v Novém Městě pod Smrkem a v Lázních Libverda.

Tajemnou atmosféru severního úbočí Jizerských hor mohou milovníci běžeckého lyžování okusit na dvou běžeckých okruzích o délce 4,7 km (v Lázních Libverda) a 20 km (v Novém Městě pod Smrkem), ze kterých je možno vyrazit i na nedalekou Jizerskou magistrálu (nástupní místa u novoměstké kyselky a chaty Hubertka). Úpravu běžecké stopy zajišťuje Svazek obcí Smrk za pomoci dobrovolníků.

Běžecké stopy mají v Lázních Libverda 2 nástupní místa: – u parkoviště P2 – 425 m n.m. (parkování je možné i na parkovišti P1 vzdáleného od tohoto místa 200m) – u vyhlídky Hájníkova kohouta – 500 m n.m. Délka okruhu je necelých 5 km s převýšením 95 m.

Aktuální informace o úpravě běžeckých stop v Lázních Libverda naleznete na www.laznelibverda.cz v aktualitách. Aktuální mapičku o běžeckých stopách v Novém Městě pod Smrkem naleznete na www.nmps.cz nebo na www.facebook.com/stopynmps, kde rovněž získáte informace o úpravách tratí.

Zdroj: Obec Lázně Libverda

Pin It on Pinterest