Novoroční rozhovor Frýdlantského zpravodaje byl tentokrát trochu netradiční. Role redaktora, pokládajícího otázky, se totiž tentokrát ujal starosta města Dan Ramzer. Své dotazy, týkající se města a Frýdlantského výběžku, pokládal nejvyššímu představiteli Libereckého kraje, hejtmanovi Martinu Půtovi. Rozhovor nyní uvolňujeme i na stránky Města Frýdlant. 

Na začátek se nemůžu zeptat na nic jiného, než na to, jaký máš k Frýdlantu a Frýdlantsku vztah?

Frýdlant jsem poprvé zaregistroval jako dítě, když jsem tam jezdil do nemocnice, protože Hrádek nad Nisou spadal pod nemocnici ve Frýdlantě. Dokonce jsem strávil ve frýdlantské nemocnici asi dva měsíce života coby devítiletý, takže si od té doby Frýdlant dobře pamatuji. Jinak dnes do Frýdlantu a na Frýdlantsko jezdím moc rád. Jednak je to od nás z Hrádku nad Nisou přes Polsko kousek a pak se na Frýdlantsku a ve Frýdlantu děje spousta zajímavých věcí. Myslím, že za posledních několik let je tam také vidět velký posun směrem dopředu. Když třeba přijdu do Frýdlantu na rekonstruované náměstí, těší mě, jak to tam prokouklo.

Kdybys měl jeden volný den a přijeli by za tebou známí, kam bys je na Frýdlantsku vzal?

Dopoledne bychom asi zamířili na Singltrek pod Smrkem, trochu si zajezdit na kole. Otázkou ale je, jestli bych jim stačil. Mám totiž pocit, že jak mají moji známí trochu víc volného času, že už jim na tom kole moc nestačím. Potom bych je vytáhl na nějakou vyhlídku nad Hejnicemi, ze které by měli celé Frýdlantsko jako na dlani. A protože si myslím, že v každém regionu stojí za to ochutnávat regionální produkty, zakončili bychom den nejspíš v Zámeckém pivovaru Frýdlant u dobrého piva.

Jsou tedy pro tebe Singltrek a Jizerské hory tím, co máš na Frýdlantsku nejraději?

V posledních letech jsem asi nejvíc času strávil na  Singltreku, ale výstup na Smrk, Jizerské hory, které k Frýdlantsku patří a krajina jako taková, to všechno mám moc rád. I ty aleje, o kterých se v poslední době tolik diskutovalo.

Ve Frýdlantě by sis nenechal ujít pivovar. Ale velkým lákadlem je u nás i hrad a zámek. Kdy naposledy jsi hrad a zámek navštívil?

Někdy před čtyřmi lety v rámci nějaké akce. Na klasické prohlídce jsem už nebyl dlouho. Budu to muset s rodinou napravit. Několikrát v poslední době jsem ale byl na školním statku a byl bych moc rád, kdyby se povedl záměr, udělat z něj centrum, kde by se mohly nabízet například regionální potraviny turistům, kteří na zámek jezdí.

Více se dočtete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest