Na masopustní veselí a do průvodu masek městem zve všechny děti i dospělé v pátek 17. února 2017 Mateřská škola v Jiráskově ulici ve Frýdlantu. Průvod vyjde v 10.00 hodin od základní školy v Husově ulici a půjde směrem na náměstí před radnici. Tam pravděpodobně ve čtvrt na jedenáct propukne masopustní rej masek.

„Přijďte se na nás podívat, zazpívat si s námi a samozřejmě také ochutnat masopustní dobroty. Pokud máte chuť a nápad, vystrojte své děti i sebe staročeskými kostýmy a přidejte se k nám,“ zvou děti i učitelky z pořádající mateřské školy.

„V roce 2003 byla na MŠ Komenského obnovena tradice masopustního průvodu. Postupně k této akci byly přizvány i ostatní zdejší mateřské školy. Po uzavření MŠ Komenského jsme se rozhodli této pěkné a veselé akce ujmout a pokračovat v ní. Letos naše MŠ Jiráskova již tradičně  přizvala k masopustnímu reji všechny frýdlantské mateřské školy, 1. stupeň ZŠ Bělíkova a Základní školu speciální Frýdlant. Také jsme pozvali k účasti děti z okolních mateřských škol – MŠ Zvoneček z Hejnic a MŠ Nové Město pod Smrkem. Už se s dětmi také těšíme, jaké překvapení pro nás pan starosta tentokrát připraví,” říká vedoucí učitelka MŠ Jiráskova Jana Burgrová.

Úsilím organizátorů je tradici masopustu udržet a připomenout ji těm, kteří si ji pamatují z mladých let. „Budeme rádi, když se k nám připojí co nejvíce milovníků starých tradic a když se tímto zpestří život dětí i obyvatel v našem městě,“ přejí si organizátoři.

Příprava na masopust probíhá ve školce v Jiráskově ulici jako každý rok nejen jako příprava kostýmů. “Masopustu se věnujeme obsáhleji. Vyprávíme si o časech našich dědečků a babiček, připomínáme si stará řemesla. Jeden den jsou z nás ševci a vyrábíme papírové boty nebo švadlenky a přišíváme knoflíky, pak pekaři a pečeme housky, které si děti hrdě nesou domů, anebo hrnčíři a z modelíny vyrábíme hrnky. A přitom zpíváme lidové písničky jako Kalamajka, Poštovský panáček, Až já budu velká, Cibuláři, Pekla vdolky, Já husárek, Pekař, peče, Masopust a další. Hrajeme také hry Na kominíky, Na metaře, Na ševce. A pak už si děti vybírají masky, ve kterých půjdou v masopustním průvodu, holčičky za selky, kluci za kominíky, za kováře, za muzikanty, za řezníka, za medvěda ale největší dračka je o husara a kostlivce. A už je tu Masopust a my se po svačině převlékneme do kostýmů a zvesela, s písničkami a s košíky plnými koláčků a perníčků pro kolemjdoucí, vyrážíme do masopustního průvodu,” popisuje průběh příprav i samotný začátek masopustu Jana Burgrová.

Do programu se pravidelně aktivně zapojuje také vedení města. “Už jedenáctým rokem si také my připravujeme převlek. Loni jsme se třeba stali Mexičany. Baví to děti i nás, je to příjemné zpestření tohoto zimního období,” říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Masopust držíme, nic se nevadíme pospolu.
Proč bychom se hádali, když jsme se tak shledali po znovu.

Tak neváhejte a přijďte také na frýdlantský masopust.

Změna vyhrazena při nepříznivém počasí!!!

Zdroj: Město Frýdlant

 

 

Pin It on Pinterest