Dvanáct milionů korun dá letos Liberecký kraj do cyklodopravy, je to o sedm milionů více než v předchozím roce. Na rozvoj cyklistické dopravy má připraveno pět milionů korun v dotačním programu, přičemž tyto peníze jsou určeny na spolufinancování výstavby a opravy komunikací pro cyklodopravu strategických směrů. Dvěma miliony kraj formou dotace podpoří projektové přípravy cyklistických tras. Příjem žádostí o dotaci z těchto dvou programů bude probíhat v termínu od 1. dubna do 25. dubna 2017. Dalších pět milionů korun je vyčleněno na projektovou přípravu páteřních cyklotras, která bude objednávána přímo z Libereckého kraje.

„Cyklodoprava je jednou z priorit současné krajské koalice, což se promítlo ve výrazném navýšení prostředků. V roce 2016 jsme měli na cyklodopravu pět milionů korun, letos jich je připravených dvanáct,“ říká Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

O dotaci mohou požádat obce, dobrovolné svazky obcí, zájmová sdružení právnických osob nebo mikroregiony, jakožto vlastníci či správci pozemních komunikací pro cyklodopravu. Poskytnuté finanční prostředky lze využít i jako spoluúčast v rámci jiného národního či evropského dotačního programu. Projekty musí být realizovány v období od 1. 1. 2017 do 30. 12. 2018.

„Podíl dotace od Libereckého kraje je maximálně 70 % z celkových nákladů. V případě projektů na rozvoj cyklistické dopravy je minimální možná výše dotace 400.000 Kč a maximální výše 2.000.000 Kč. Můžeme tak podpořit i větší projekty, které pomohou dalšímu rozvoji cyklodopravy v Libereckém kraji a zvýší její bezpečnost,“ informuje náměstek Marek Pieter. V případě přípravy projektových dokumentací je minimální výše dotace 100.000 Kč a maximální 1.000.000 Kč.

Zájemci o podporu rozvoje cyklodopravy v Libereckém kraji se mohou podrobné informace dozvědět na novém webovém dotačním portále http://dotace.kraj-lbc.cz/doprava v sekci doprava, kontaktní osobou je Ing. Iveta Moravcová, iveta.moravcova@kraj-lbc.cz, 485 226 589.

Foto: MML

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
485226324 / 739541624

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest