Děti ze všech pracovišť mateřské školy ve Frýdlantu, děti ze Základní školy praktické a speciální a děti z prvních tříd frýdlantské základní školy dnes vynesly z Frýdlantu Morenu. Vyprovodily ji přes celé město a nakonec dle zvyklostí hodily do řeky Smědé. Vzkazují tím jaru:  “Můžeš už přijít”.

V pondělí 20. března 2017, tedy v den jarní rovnodennosti a v den, kdy začíná astronomicky jaro, se frýdlantské děti sešly na tradiční akci – vynášení Moreny. Morena symbolizuje paní zimu a je tradicí, že je během slavnostního průvodu vynesena z města a hozena do řeky. Průvod dětí vyšel v 10 hodin dopoledne od základní školy v Husově ulici a mířil nejprve na náměstí před radnici. Tam děti Morenám zazpívaly, Moreny jim na oplátku zatančily a pak se všichni vydali směrem k řece. “V průvodu šly tentokrát čtyři velké Moreny, nicméně nespočet dalších měly děti v rukou. Menších, které si samy vyráběly. A kdo neměl Morenu, měl třeba nazdobené větvičky, takzvané “létéčka”. Byl to veselý a pestrý průvod,” říká za pořádající mateřskou školu v Jiráskově ulici vedoucí Jana Burgrová.

Moreny se do řeky Smědé poroučely na lávce u kina za dětského zpěvu. Poté poslaly děti do vody i své malé Morenky. “Doufáme, že se nám tím podařilo paní zimu nadobro vyhnat a jaro na sebe nenechá dlouho čekat,” uzavírá Jana Burgrová.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest