Do dobrovolnické úklidové akce nazvané Ukliďme svět, ukliďme Česko 2017 se v pátek 21. dubna 2017 zapojila i ZŠ speciální, Frýdlant, okres Liberec, příspěvková organizace. Do lesů a kolem cest pro pěší v prostoru Supího vrchu se vydalo odpadky sbírat 55 jejích žáků z prvního i druhého stupně. Během několika hodin se jim z přírody podařilo vysbírat 20 pytlů odpadků.

“Akce Ukliďme svět, ukliďme Česko se zúčastňujeme pravidelně. Pro žáky to není žádná novinka. Vždy se s Městským úřadem dohodneme na prostoru, ve kterém budeme odpadky sbírat a vyrazíme. Městský úřad dodá pytle na odpadky a pracovní rukavice a zajistí odvoz naplněných pytlů. Tahle spolupráce funguje na jedničku,” říká zástupkyně ředitelky školy Jarmila Kesnerová.

Prostor v okolí Supího vrchu vyčistli žáci spolu s kantory opravdu dokonale, nasbírali dvě desítky pytlů odpadků. “Šlo zejména o papíry, PET lahve, sklo, ale také o kusy železa a velké igelitové plachty, které jsme museli nejdříve poskládat, abychom je mohli dát do pytlů,” upřesňuje Jarmila Kesnerová. Žákům dle jejích slov práce na úklidu nevadí. “Většina z nich opravdu aktivně sbírá a někteří doslova dolují již zarostlé odpadky z trávy,” usmívá se. Žáci, kteří byli během úklidu rozděleni do dvou skupin, se na konci akce sešli u Rozhledny na Supím vrchu, kde se také společně vyfotili.

ZŠ speciální, Frýdlant, okres Liberec, příspěvková organizace vede žáky k ochraně přírody a životního prostředí jak v běžném vyučování, tak prostřednictvím různých projektových dnů. Tady jsou některé z nich: Voda, Stromy, Monitoring života ve vodě, 72 hodin, Den Země, Školní zahradou blíž k přírodě, Nejsme tady sami aneb bydlení pro ptáčky a hmyz a nebo právě Ukliďme svět, ukliďme Česko.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest