Jedna z největších kulturních akcí regionu proběhne třetí květnový víkend ve Frýdlantu. Jde o tradiční Valdštejnské slavnosti, které Město Frýdlant pořádá v tomto termínu vždy jednou za dva roky v lichý rok. Tentokrát slavnosti proběhnou od 19. do 21. května 2017.

„Valdštejnské slavnosti mají mezi návštěvníky už své jméno. V posledních letech na ně míří desetitisíce lidí. Díky zpětné vazbě víme, že se jim velmi líbí historické pojetí slavností a také to, že slavnosti jsou postaveny na pevných a stále stejných základních kamenech. Lidé si v nich vždy najdou oblíbenou historickou bitvu, pochodňový průvod, ohňostroj nebo kulturní vystoupení na náměstí či na zámku. A také třeba vojenské ležení v parku. Nicméně je nám jasné, že nelze usnout na vavřínech. I proto se pokaždé snažíme do programu slavností dostat několik novinek. Letos jde například o řemeslné dílny v jinak nepřístupných prostorách bývalé mlékárny nebo o sobotní koncert kapely Corvus Corax, která hraje neo-středověkou hudbu ve velmi neobvyklých kostýmech a na autentické historické nástroje,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Sobotní koncert bude opravdu výjimečný nejen díky vybranému interpretovi, ale především proto, že až dosud patřily koncerty velkých kapel výhradně do pátečního programu. „Letos jsme udělali právě kvůli druhu hudby, která koresponduje s dobou, ve které se Valdštejnské slavnosti nesou, výjimku. Koncert německé skupiny Corvus Corax bude jedním z hlavních hřebů sobotního programu. Přímo na něj plynule naváže závěr pochodňového průvodu, který půjde od zámku na náměstí T. G. Masaryka a také následný ohňostroj,“ přibližuje část sobotního programu vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Iva Beranová.

Program 13. ročníku Valdštejnských slavností bude opět třídenní. Pátek bude, stejně jako v předchozích ročnících, patřit místním spolkům a kapelám. „Proběhne celý na náměstí T. G. Masaryka, kde vedle dětí ze ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant a Domu dětí a mládeže vystoupí i například skupina Doktor PP, The Grizzlies, Vlasta Horváth s kapelou nebo Sebastian,“ říká starosta města.

„Letos poprvé bude páteční program zpoplatněný. Za vstupné na něj lidé zaplatí 100 Kč, což není nikterak vysoká částka. Lidé mohou navíc využít možnosti nákupu třídenní vstupenky, která je vyjde levněji než vstupné na každý den zvlášť. A pokud si zajdou ještě před slavnostmi pro vstupenku do turistického informačního centra, budou je mít v předprodeji ještě levnější,“ podotýká Iva Beranová.

Podrobnější přehled vstupného najdete zde:

  Cena u pokladen Zvýhodněná cena v předprodeji
 Dvoudenní sobota + neděle          200 Kč                    180 Kč
 Třídenní na celé slavnosti          250 Kč                    230 Kč
 Páteční hudební program          100 Kč
 Sobotní program          150 Kč
 Nedělní program          100 Kč
 Děti do 130 cm          ZDARMA
 Držitelé průkazu ZTP/P a jejich  
 doprovod
         ZDARMA
 Vstup v dobovém kostýmu          ZDARMA

 

Sobotní a nedělní program se opět ponese v ryze historickém duchu. Atrakce pro návštěvníky budou rozmístěny po téměř celém městě. Na náměstí lidé najdou bohatý kulturní program, který se tentokrát bude v sobotu a v neděli lišit a také dobový jarmark, u kterého opravdu dbáme na vizuální podobu i nabízené zboží. Stánkaři musejí být v dobových kostýmech a dobový musí být i jejich stánek. Letos bylo k prodeji na Valdštejnské slavnosti přijato 108 stánkařů, což je o 11 více, než předloni. Nabídka tedy bude bohatší,“ říká Iva Beranová.

Chybět na slavnostech nebude oblíbené vojenské ležení. Návštěvníci ho najdou v městském parku a také u motelu Daniela. „Vojáci se totiž do parku už všichni nevejdou. Letos se jich bude aktivně na programu podílet rekordní množství, a sice bez jednoho 600. Během bitvy, ukázek a čestných salv spotřebují téměř 150 kilogramů střelného prachu,“ doplňuje vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Iva Beranová. Bitvy se tradičně uskuteční v sobotu i v neděli, ta sobotní začne na louce za motelem Daniela v 16.00 hodin, nedělní pak už ve 14.00 hodin.

Další částí města, která během Valdštejnských slavností ožije, bude už zmiňovaná bývalá mlékárna. „Jde o prostor, který je v současné době nevyužívaný. K nápadu umístit do něj řemeslné dílny, nás přivedlo město Jičín. Také tam začlenili řemeslné dílny do nevyužívaného objektu – jezuitské koleje a mělo to své kouzlo. Věříme, že takto kouzelně bude kontrast působit i na naše návštěvníky,“ doufá Iva Beranová. V bývalé mlékárně si budou moci návštěvníci vyrobit vlastní ruční papír, zkusit si práci dráteníka, skláře, tesaře nebo si třeba vytvořit vlastní keramiku.

Už podruhé také bude součástí Valdštejnských slavností kostel Nalezení svatého Kříže, ve kterém budou probíhat komentované prohlídky, včetně prohlídky věže, zájemci si budou moci vyslechnout barokní kázání nebo poslechnout dobovou hudbu. Chybět nebude v neděli dopoledne ani tradiční mše, které se účastní i vévoda Albrecht z Valdštejna se svojí manželkou Isabellou Kateřinou z Harrachu a také někteří jeho blízcí. Před kostelem pak budou zájemce učit odborníci dobové tance nebo jim zahrají na dobové hudební nástroje.

Oblíbeným místem návštěvníků slavností je pak hrad a zámek Frýdlant. Program se tam uskuteční v sobotu. Odstartuje ho snídaně s vévodou a ukončí večerní divadlo, koncert, ohňová show a následně odchod ohňového průvodu směrem na náměstí.

Především dětské návštěvníky potěší bohatý program na nádvoří radnice. „Po oba víkendové dny budou k dispozici ve výstavní síni tvořivé dílničky pro děti a děti se mohou zapojit do výtvarné soutěže, jejíž výsledek vyhodnotí vždy navečer sám vévoda Albrecht z Valdštejna. Každý den jsou pak pro děti připraveny čtyři divadelní pohádky. Novinkou bude také stan pro maminky s malými dětmi, kde bude možné ratolesti v klidu a soukromí nakojit nebo přebalit,“ doplňuje Iva Beranová.

Během Valdštejnských slavností budou otevřeny všechny městské objekty, jako je muzeum Špitálek, městské muzeum v prostorách radnice a umožněn bude i výhled z radniční věže. Otevírací doby budou prodloužené, v pátek a v sobotu do 20.00 hodin, v neděli do 18.00 hodin.

Na přípravě Valdštejnských slavností 2017 pracuje už více než rok přípravný tým, který je tvořen ze zaměstnanců města a čítá 15 lidí. Samotné slavnosti však tomuto týmu pomáhají zajistit také nezbytní dobrovolníci. „Letos máme domluveno více jak 150 dobrovolníků, převážně z řad studentů, zaměstnanců úřadu nebo dobrovolných hasičů. Všichni městu svou pomoc nabízejí dobrovolně a bez nároku na honorář, velmi si této pomoci ceníme. Dobrovolníci pomáhají jednak s prodejem vstupenek na sedmi místech kolem náměstí, pak také třeba se zajištěním bezpečnosti. To mluvím především o dobrovolných hasičích, kteří budou zajišťovat například bitvy, sobotní pochodňový průvod a jeho bezpečný průchod náměstím. Hasiči z Větrova také vyrobili téměř 400 pochodní pro pochodňový průvod. A coby dobrovolníci se nám hlásí i naši aktivní senioři, kteří si spolu s dětmi z Domu dětí a mládeže připravili módní přehlídku historických kostýmů, nebo se budou účastnit slavností coby zranění v lazaretu v městském parku. Ostatně i ten je jednou z letošních novinek. Tady nám inspirací byly Valdštejnské slavnosti v německém Altdorfu,“ uvádí starosta Dan Ramzer. 

Na samotné slavnosti pak budou dohlížet i další desítky členů složek Integrovaného záchranného systému, k dispozici bude na rohu radnice opět sanitní vůz.

Program na náměstí si návštěvníci mohou užít nejen přímo u pódia, k vidění bude i na dvou velkoplošných obrazovkách, které budou letos umístěné do větší výšky. Tak, aby byl komfort při sledování programu na pódiu i v odlehlejších částech náměstí dostatečný.

Celý program a podrobné informace nejen o Valdštejnských slavnostech 2017, ale i o předchozích ročnících, můžete najít na www.valdstejnske-slavnosti.cz.

Kapela Corvus Corax

Kapela Corvus Corax

 

PROGRAM

Program na náměstí

Pátek 19. 5. 2017

14:10 ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant, Dům dětí a mládeže Frýdlant – Zumba, Ruská národní pohádka „Bouda, Budka“, módní přehlídka, vokálně instrumentální soubor CARMINA

15:40 Skupina Klíč

16:55  The Neons

17:55 Doctor P.P.

18:55 The Grizzlies

20:20 Vlasta Horváth s kapelou

22:00 Sebastian

23:25 RAiN

 

Sobota 20. 5. 2017

9:00 Sbandieratori Castiglion Fiorentino  a Landsknechte Delitzsch

  • Budíček, verbování, vlajková show, zahájení programu a střelba

9:30 Ambrosia – Šlechtické taneční vystoupení

10:00 Exulis – Duelanti

10:30 Exulis – Právo útrpné

10:50 Přivítání hostů

11:00 Příjezd vévody Albrechta z Valdštejna

11:45 Sbandieratori Castiglion Fiorentino – vlajková show

12:00 Tempus – středověký folk-rock

13:10 Módní přehlídka pro vévodkyni Isabelu Kateřinu z Harrachu

13:40 Exulis – Rivalové

13:55 Kejklíř Martin – Ejhle kejkle

14:35 Musica Canora – středověká hudba napříč Evropou

15:05 Páni z Kolína – Písně války třicetileté

15:25 Sbandieratori Castiglion Fiorentino – vlajková show

15:35 Odjezd vévody Albrechta z Valdštejna s vojskem na bitvu

15:50 Módní přehlídka pro vévodkyni Isabelu Kateřinu z Harrachu

16:15 Ambrosia – Vesnické tance

16:40 Divadlo Bez Střechy – Židle

17:30 Musica Canora – středověká hudba napříč Evropou

17:40 Návrat vévody Albrechta z Valdštejna s vojskem z bitvy

18:00 Ambrosia – Tance markytánek s dýkou, šavlí a tamburínou

18:30 Sbandieratori Castiglion Fiorentino – vlajková show

18:45 Odchod vévody Albrechta z Valdštejna na autogramiádu

18:50 Žonglér Ati

19:00 Sbandieratori Castiglion Fiorentino – trubači a bubeníci

19:05 Žonglér Ati

19:15 Krvavý regiment – přehlídka vojska

19:30 Žonglér Ati a Sbandieratori Castiglion Fiorentino vlajkonoši

20:00 Páni z Kolína – výcvik halapartníků Albrechta z Valdštejna, verbování a výcvik nových rekrutů

20:30 Sbandieratori Castiglion Fiorentino – vlajkonoši

20:40 Střípky z Valdštejnských slavností 2017

20:50 Žonglér Ati – Malé překvapení

21:00 Corvus Corax – králové hry na autentické hudební nástroje

22:15 Příchod pochodňového průvodu s vévodou ze zámku

22:30 Ohňostroj

 

Neděle 21. 5. 2017

9:00 Sbandieratori Castiglion Fiorentino  a Landsknechte Delitzsch

  • Budíček, verbování a střelba

9:15 Sbandieratori Castiglion Fiorentino – vlajková show

9:25 Zahájení nedělního programu Valdštejnských slavností

9:30 Módní přehlídka pro vévodkyni Isabelu Kateřinu z Harrachu

10:15 Musica Canora – středověká hudba napříč Evropou

10:40 Sbandieratori Castiglion Fiorentino – vlajková show

10:55 Animata – Renesanční taneční suita

11:20 Divadlo Bez Střechy – Židle

12:15 Quanti Minoris – Hard rock, aneb středověký pouliční bigbeat

13:05 Vystoupení Pánů z Kolína

13:30 Odjezd vévody Albrechta z Valdštejna s vojskem na bitvu

13:45 Módní přehlídka pro vévodkyni Isabelu Kateřinu z Harrachu

14:30 Zrcadla – folk-rockový koncert

15:30 Návrat vévody Albrechta z Valdštejna s vojskem z bitvy

15:40 Animata – Slasti a strasti markytánek (barokní humoreska)

16:15 Musica Canora – středověká hudba napříč Evropou

16:45 Nástup jednotek

16:50 Rozloučení s vévodou Albrechtem z Valdštejna a jeho manželkou Isabelou Kateřinou z Harrachu

17:05 Ohlédnutí za Valdštejnskými slavnostmi 2017

17:30 Claymore – gaelic-rockový koncert
Program na zámku


Sobota 20. 5. 2017

9:30 Snídaně s vévodou Albrechtem z Valdštejna a jeho manželkou Isabelou Kateřinou z Harrachu na zámku, vlajková show, dobová módní přehlídka

10:30 Odjezd vévody Albrecht z Valdštejna s vojsky do města

20:00 Sbandieratori Castiglion Fiorentino – vlajková show

20:15 Ambrosia – Šlechtické taneční vystoupení

20:25 Divadlo Bez Střechy – Zbojník všech zbojníků

21:00 Musica Canora – středověká hudba napříč Evropou

21:15 Ambrosia – ohňová show

22:00 Odchod pochodňového průvodu s vévodou do města

 

Bitvy

  1. 5. 2017 od 16 hodin na louce za motelem Daniela
  2. 5. 2017 od 14 hodin na louce za motelem Daniela

 

Dětský program na nádvoří radnice

Sobota 20. 5. 2017

9:30 – 16:00 Tvůrčí dílničky ve výstavní síni

9:30 Divadlo Krtek – Cirkus plný pohádek

11:00 Sváťovo dividlo – Máša a tři medvědi

12:30 Divadlo Rolnička – Barevná pohádka

13:45 Divadlo Fortissimo – Tajemství starého kufru

17:30 Předání dílek z barokního módního ateliéru vévodkyni Isabele Kateřině z Harrachu

 

Neděle 21. 5. 2017

9:30 – 15:00 Tvůrčí dílničky ve výstavní síni

9:30 Divadlo Na cestě Liberec – O Smolíčkovi

10:45 Sváťovo dividlo – O Koblížkovi

12:15 Divadýlko Trumpeta – O slunci a králi Hamounovi

16:00 Předání dílek z barokního módního ateliéru vévodovi a jeho manželce

 

Program v kostele Nalezení sv. Kříže

Sobota 20. 5. 2017

10:00 Komentovaná prohlídka kostela

11:00 Komentovaná prohlídka kostela

12:00 Komentovaná prohlídka kostela

13:00 Komentovaná prohlídka kostela

14:00 Ukázka barokního kázání

15:00 Komentovaná prohlídka kostela

15:30 Komentovaná prohlídka varhan s ukázkou dobové hudby

16:00 Komentovaná prohlídka kostela

17:00 Komentovaná prohlídka varhan s ukázkou dobové hudby

18:00 Komentovaná prohlídka kostela

Po celý den je v kostele otevřena výstava o restaurování hrobky Redernů a výstava liturgických předmětů.

 

Neděle 21. 5. 2017

10:00 Slavnostní mše

12:00 Komentovaná prohlídka varhan s ukázkou dobové hudby

12:30 Komentovaná prohlídka kostela

13:00 Barokní kázání o sv. Janu Nepomuckém

13:30 Komentovaná prohlídka kostela

14:00 Komentovaná prohlídka kostela

15:00 Koncert – Adama Václav Michna z Otradovic: Loutna česká

16:30 Komentovaná prohlídka kostela

17:00 Komentovaná prohlídka varhan s ukázkou dobové hudby

17:30 Komentovaná prohlídka kostela

Po celý den je v kostele otevřena výstava o restaurování hrobky Redernů a výstava liturgických předmětů.

[RPP id=79668]

Zdroje:

Martina Petrášková

tisková mluvčí
Městský úřad Frýdlant
tel.: 602 632 667

Fotoarchiv města Frýdlant, Radek Petrášek, Petr Bíma

 

Pin It on Pinterest