Valdštejnské slavnosti, velkolepý historický festival, se po dvou letech opět vracejí do Frýdlantu, kde se uskuteční od 19. do 21. května.

Návštěvníci zde budou moci, jako již tradičně, ochutnat poctivě vařené řemeslné pivo z produkce místního Zámeckého pivovaru. K degustaci zde bude minimálně osm druhů piv – a to v pivovaru i v samotném městě.

„Na Valdštejnských slavnostech představíme z naší produkce především ležáky. Určitě nabídneme dvanáctistupňový ležák Albrecht, pojmenovaný po majiteli frýdlantského panství Albrechtovi z Valdštejna, na jehož počest se slavnosti konají. Nebudou chybět ani silnější i slabší svrchně kvašená piva a dvanáctistupňová tmavá Kateřina, jejíž název zase odkazuje  na jinou majitelku panství, Kateřinu z Redernu,“ uvedl majitel pivovaru Marek Vávra, který historickou stavbu před několika lety zachránil před zkázou.

Valdštejnské slavnosti jsou pro frýdlantský pivovar srdeční záležitostí. „Tyto jsou už třetí v pořadí, jichž se zúčastníme. Na těch prvních v roce 2013 se pivovar ještě opravoval a my jsme tu nabízeli pivo, které jsme uvařili coby takzvaný létající pivovar – to znamená pivovar bez pevného zázemí, jenž si svou várku uvaří dle vlastní receptury v jiném pivovaru,“ vyprávěl Vávra.

Tím se ukázalo, co lidé na zbrusu nové frýdlantské pivo říkají a jak jim chutná. „Přesně za rok poté, v květnu 2014, už jsme vařili ve svém – ve zrekonstruovaném objektu pivovaru,“ doplnil Vávra.

Valdštejnské slavnosti se konají na počest legendárního vojevůdce, vévody Albrechta z Valdštejna. „Frýdlantské vévodství bylo pro Albrechta ekonomickým základem; sám preferoval Frýdlant jako správní město.  Pro pivovar byla jeho vláda významná tím, že tuto původně hrázděnou stavbu významně přebudoval. Kamenné zdi, jež postavili dělníci za jeho časů, tu stojí dodnes,“ zdůraznil Vávra.

Karel Dvorský
korektura@stylistika.cz

ZDROJ: http://www.stylistika.cz/valdstejnske-slavnosti-a-zamecky-pivovar-frydlant/

Pin It on Pinterest