Gladius – antický festival na hradišti Curia Vítkov ve Vítkově u Chrastavy na Liberecku, pořádá Sdružení Curia Vitkov, Legio X. GPF a další spolky oživené historie. Na programu je vojenství římských legií, pomocných sborů, Keltů, Germánů. Koně, řemesla, možnost vše vyzkoušet, ukázky hromadných bojů. 

Během programu se představí různé skupiny historického šermu a reenactementu z celé republiky, seznámí diváky s vojenstvím římských legií, pomocných sborů, starých Keltů, Germánů a nově také Skytů! Diváci i děti si mohou vyzkoušet na vlastní kůži, co obnášel kupříkladu těžký výcvik římského legionáře. Koho neoslovuje jen boj, budou jistě zajímat také koně, některá starověká řemesla, případně může ozkoušet něco ze života v barbarském ležení.

Program začíná v sobotu 27. května od 11 hodin, závěr programu bude od 15 hodin korunovat hromadná ukázka boje legionářů s barbary ve starověku. Součástí programu bude i možnost prohlídky areálu raně středověkého skanzenu Curia Vitkov a možnost občerstvení v naší kryté taverně.

Vstupné na akci činí 80 Kč pro dospělé a 40 Kč pro děti do 15 let. Rodinné vstupné 200 Kč. Malé děti do výšky legionářského štítu (asi 120cm) mají vstup na akci zdarma! Výtěžek vstupného je určen na výstavbu, údržbu a provoz areálu archeoskanzenu.

Zdroj: Kudy z nudy

Pin It on Pinterest