Nadměrný průjezd kamionů Frýdlantskem má skončit po 14. červnu 2017. Po tomto datu by se bezprostředně měla na státní hranici Zawidów – Habartice vrátit značka, zakazující vjezd na české území vozidlům nad 12 tun. Přes přechod tak znovu nebudou moci projet velké nákladní vozy a Frýdlantsku se uleví od nadměrné kamionové dopravy, která města a obce výběžku trápí více než rok. Místostarostovi Frýdlantu Jiřímu Stodůlkovi to v úterý 6. června 2017 znovu potvrdil starosta polského města Zawidów Robert Łężny.

K nárůst kamionové dopravy na silnici I/13 v úseku Krásná Studánka – Habartice došlo loni v květnu v důsledku opravy mostu před polskou Bogatyniou ve směru od Hrádku nad Nisou. Řidiči kamionů kvůli opravě mostu a uzavření tamní silnice začali využívat objízdných tras a jednou z nich byla i trasa po silnici I/13 k hraničnímu přechodu Zawidów – Habartice. Ze strany Polska totiž došlo k uvolnění průjezdu přes tento přechod pro vozidla nad 12 tun. „Neustále jsme se snažili zjistit, zda se po dokončení opravy mostu značka se zákazem vjezdu vozidlům nad 12 tun na hraniční přechod Zawidów – Habartice vrátí. Nikdo na polské straně nám ale otázku nezodpověděl. Rozhodl jsem se proto v polovině dubna zjistit informaci přímo v Polské republice. V obci, kterou nadměrná kamionová doprava trápí stejně jako Frýdlant,“ uvedl místostarosta Frýdlantu. Také v Zawidówě totiž řeší problémy, které nadměrná kamionová doprava přináší. „Jsou to například praskající domy nebo propadající se kanalizační šachty,“ doplnil.

Na dubnovém jednání starosta Zawidówa návrat značky zakazující průjezd vozidel nad 12 tun přes hraniční přechod Zawidów – Habrtice přislíbil. Teď informaci znovu potvrdil. „Původní informace zněla, že práce na opravě mostu u Bogatynie skončí k poslednímu květnu a otevřen bude v průběhu června. Včera byla informace zpřesněna a zní, že slavnostní otevření mostu proběhne 14. června 2017. Od následujícího dne pak bude oficiálně znovu otevřena silnice Görlitz – Bogatynia – Hrádek nad Nisou, kudy dříve tranzitní doprava jezdila. V průběhu příštích dnů by se pak měla k hraničnímu přechodu Zawidów – Habartice vrátit ona značka, omezující průjezd vozidlům nad 12 tun. Věříme, že to bude co nejdříve,“ doplnil Jiří Stodůlka s tím, že pak se snad Frýdlantsku od nadměrné kamionové dopravy konečně uleví.

Zrekonstruovaný most u Bogatynie, Foto: Jiří Stodůlka

Zdroj: Město Frýdlant

 

Pin It on Pinterest