S varováním před silnými bouřkami přicházejí také v Libereckém kraji meteorologové. Výstraha před nimi platí od dnešního poledne (22. června 2017) do dnešní půlnoci. Provázet je mohou také kroupy, silný vítr a přívalový déšť. 

Počasí u nás ovlivňuje rozsáhlá oblast vyššího tlaku vzduchu nad jihozápadní a jižní Evropou. Před studenou frontou, která postoupí dnes večer (čtvrtek 22. 6.) ze západní do střední Evropy, bude na naše území vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu.
Dnes večer a v noci na zítra (pátek 23. 6.) se budou na studené frontě i před ní tvořit v severní polovině území silné bouřky s nárazy větru kolem 20 m/s (70 km/h), kroupami a srážkovými úhrny kolem 25 mm.  Bouřky budou během noci postupovat dále k východu.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:
– Přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst, sklepů apod.
– Pro omezení škod nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.).
– Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.
– Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů zobrazených na stránkách ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního zařízení.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest